La revetlla de Sant Joan, que enguany cau en divendres, marca, sens dubte, l´inici de l´estiu. Tots els pobles altempordanesos viuran el solstici amb l´arribada de la Flama del Canigó, petards, focs artificials i fogueres. Tampoc faltarà la bona música que omplirà car­rers, places i platges.

Un dels municipis que més activitats programa és Castelló d´Empúries, on ja van arrancar amb força aquest dimecres. Per avui divendres s´han previst havaneres amb Els Pescadors de l´Escala, a les 19 h, amb pilars castellers dels Vailets de l´Empordà que precediran l´arribada de la Flama. Ja la nit, a les 22 h, al passeig marítim d´Empuriabrava, s´encendrà la foguera i, tot seguit, engegarà motors la música de l´Hotel Cochambre. A mitjanit, no faltaran el tradicional castell de focs. La festa es clourà amb música de Rekovers i Punxa Discos Llamp al Passeig.

L´endemà, diada de Sant Joan, la música seguirà a Castelló d´Empúries: sardanes a la plaça dels Homes (19 h) i la festa d´inauguració de Sons del Món, al passeig marítim d´Empuriabrava, amb Chambao i Merkado Negro. L´accés és gratuït.

Visita nocturna al Castell

Sant Joan, però, se celebra arreu de la comarca. A Roses destaca una visita guiada nocturna al castell de la Trinitat que inclourà una vista privilegiada dels focs d´artifici que es faran a les 22.30 h a la platja de la Punta. La Banda del Drac amenitzarà la nit amb una actuació a la plaça Catalunya. De concerts també n´hi haurà a altres indrets: al pati de l´Espai Jove de Peralada actuaran els conjunts Blue Martini i la Banda Neón; a Sant Climent, el grup Pinocchio; a Capmany, el Dj Viktor, a la piscina (20.30 h) i la Muntband i el Dj Fauster, al passeig de Cadaqués. Cal destacar l´actuació de Pere Hosta amb l´espectacle 'Open Door' a la plaça Major d´Agullana. Precediran la proposta, l´arribada de la Flama del Canigó.

Ritual de Sant Joan

És ja una tradició a l´Escala. Per Sant Joan, les responsables de la botiga Erotic Kundalini, Mara García i Nicole Steene, organitzen la seva personal manera de viure aquesta festivitat. Ho fan a la platja del Port d´en Perris, just on s´ubica l´establiment, coincidint amb el dia de la revetlla. En aquest escenari tan conegut de l´Escala, delimitat per un perímetre de torxes enceses, duen a terme, a partir de les 11 de la nit, el ritual de Sant Joan, un ritual obert a tothom i que busca treure les energies negatives del cos i proveir-se d´energia guaridora que emana de la Ter­ra aquesta nit.

Per participar en aquesta vetllada màgica, iniciada ara fa una dècada, els participants cal que compleixin uns requisits concrets: dur roba blanca i una flor blanca natural i set monedes d´un cèntim. A més, també han de portar un paper i un bolígraf. Cal dir que aquest ritual cada vegada té més adeptes. Fins i tot, l´any passat una productora francesa el va enregistrar.