Entre 4.000 i 5.000 quilos de cirera de Llers es posa a la venda aquest diumenge amb motiu de la 23a Fira de la Cirera de Llers. Enguany, malgrat que el temps ha fet avançar la collita, la fruita “és dolça i de gran qualitat”, assegura Joan Sagué, membre dels Amics de Llers, Cultura i Esbarjo, organitzadors de la Fira. Amb un programa d’activitats continuista, destaca enguany l’augment del nombre de colles de geganters i grallers que participaran en la trobada gegantera que es farà al migdia per amenitzar la fira.

Fins a deu colles es donaran cita diumenge. Es tracta dels geganters i grallers de Sant Climent de Llobregat -un poble també cirerer-, i les colles geganteres de Castelló d’Empúries, l’Escala, Lladó, Roses, Albanyà, els gegants particulars de Figueres, La Mulassa de Mollet de Peralada i els grallers d’Espolla i, per descomptat, els GraLlers. “A nosaltres ens conviden arreu i, per tant, nosaltres també els convidem”, explica Joan Sagué, membre dels Amics de Llers, Cultura i Esbarjo, organitzadors de la Fira.

Prèvia la cercavila gegantera, els GraLlers oferiran un petit concert a les 11 del matí davant de l’església. Aquesta entitat està integrada per una trentena d’integrants que interpreten instruments tradicionals catalans com la percussió, la gralla i el sac de gemecs. Acompanyant-los, hi hau­rà sis portadors de capgrossos amb forma de cirera.

Els actes, però, començaran a les 8 del matí amb la novena edició de la marxa popular, una caminada de 8 o 21 quilòmetres on es pot participar fent la preinscripció prèvia a través del correu xiquetsllers@gmail.com. Dues hores més tard, es donarà el tret de sortida a la Fira, on es trobarà la parada central de venda del producte estrella, les cireres de Llers, com diu Sagué, “la millor del món”. Aquesta fruita dolça, de la qual enguany s’ha aconseguit una bona collita, malgrat que s’ha avançat a causa del temps, es distribueix no només arreu de la comarca, sinó també a la costa, MercaGirona i punts de Barcelona i el sud de França. La varietat que es posa a la venda diumenge serà collida pels productors locals un o dos dies abans o, fins i tot, el mateix dia de la Fira, quelcom que garanteix al consumidor la compra d’un producte totalment fresc i sa.

Activitats complementàries

A banda de la parada de cireres, la Fira també es complementarà amb parades d’altres productes artesanals i alimentaris, una norantena arribats d’arreu de Catalunya. La Fira inclourà altres al·licients com la 8a trobada ornitològica; la 14a trobada de col·leccionistes de plaques de cava i la 14a trobada de puntaires. A Llers, també hi ha molta afició en el món dels escacs i, per tant, es faran partides simultànies organitzades pel club d’escacs Dotze Castells de Llers. A les 2 es farà, al pavelló, el tradicional dinar de germanor.