Una antiga màquina de segar i lligar i una altra de batre del segle passat, propietat d´un soci de la Cooperativa Agrícola de Castelló d´Empúries, s´exhibeix al pati de l´Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries amb motiu de la 19a Fira del Pa que es fa aquest diumenge, durant tot el dia. L´al·licient afegit és la possibilitat de veure aquestes impressionants màquines, que ja no estan en ús, en funcionament. Serà a les 11.30 hores i a les 17.30 hores.

La Fira, que inaugura la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, desplega un munt d´activitats lúdiques i culturals que busquen despertar l´atenció d´un públic molt ampli. Per una banda, el familiar amb un taller de cuina amb forn solar a la terrassa del museu (11.00 h); una sessió de contes amb Albert Quintana al Claustre del Convent de Santa Clara (12.00 h) i l´espectacle 'La memòria de l´aigua' "que busca despertar la consciència sobre un bé molt preuat", al porxo de la biblioteca. També, la col·laboració amb la Cooperativa Agrícola s´amplia amb una xerrada de Carles Malloll sobre el projecte És farina de Girona, al qual estan adherits vint-i-dos pagesos amb 260 hectàrees de camps conreats a cinc comarques i que permet als Flequers Artesans gironins elaborar una selecció de pans amb aquesta farina autòctona i de qualitat.

D´altra banda, la fira també ofereix, com cada edició, visites guiades, una de les quals a la sorprenent exposició 'Empordà Industrial' que es pot veure al mateix centre. Com explica la directora de l´Ecomuseu-Farinera, Carme Gelabert, enguany es vol completar l´inventari del patrimoni industrial de la comarca. "Ja se n´havia fet una part fa anys i ara, partint del treball realitzat per aquesta exposició, es completarà", comenta. Aquest projecte el coordina el Museu del Suro de Palafrugell.

Dins l´apartat de visites ­guiades, també destaquen la visita gourmet amb EmpordàBrava que es fa a les 12.30 hores. Les places estan limitades a només trenta persones i cal reservar abans. Aquesta és l´única activitat de pagament que inclou el programa de la fira: 10 euros els adults i 5 els nens de 6 a 12 anys.

Per donar-li un toc lúdic a la fira, després de l´espectacle La memòria de l´aigua, es farà una xocolatada a benefici dels alumnes de 3r d´ESO de l´INS Castelló i, tot seguit, al mateix Claustre del Convent de Santa Clara es farà una ballada de Lindy Hop amb Swingats de l´Ala.

Fira-Mercat

Dins la fira, per descomptat, hi ha mercat que s´inicia a les portes de l´Ecomuseu i va seguint fins a la Basílica. Fins al moment s´han confirmat uns vint-i-cinc paradistes. Dos d´aquests fan pa en directe, d´altres porten derivats de la farina com creps i, la resta, productes agroalimentaris i artístics.