Un mestre ens pot marcar per sempre i el seu llegat perviure en nosaltres. Això, potser, és el que ha volgut reivindicar l´historiador figuerenc Enric Pujol parlant del seu primer mestre, Pere Bruguera, durant el pregó que ha ofert aquest dimecres al migdia, a la 37a Fira del Llibre Vell i d´Ocasió que organitza el Casino Menestral Figuerenc a la plaça Catalunya de Figueres. "Bruguera era un mestre de la República que fou represaliat; una persona amb molta vocació cívica i molt coneguda", comenta Pujol.

L´historiador, per a qui aquest era el seu primer pregó, ha desgranat la figura de Pere Bruguera i l´Acadèmia Mercantil, on feia classes. "Als 10 anys, ell va convèncer els meus pares perquè jo anés a l´institut", recorda. La proximitat entre casa seva i l´acadèmia, estaven davant per davant, feia que mantinguessin relació, parlessin, debatessin. "Quan jo ja feia magisteri, tenia un caràcter inconformista i sempre em queixava que no es feia res a Figueres. Aleshores ell va venir i em va ense­nyar el cartell de la primera fira del llibre vell", rememora tot afegint que "des d´aleshores sempre he procurat anar-hi". "Sóc un enamorat d'aquesta fira", reconeix.

Enric Pujol ha apel·lat també a "les emocions i a la raó" a l'hora d'oferir tres criteris als assistens a la Fira: "deixeu-vos endur pel cor i l'instint a l'hora d'escollir un llibre; no us centreu només en la novel·la; cerqueu els clàssics de tots els temps que són valors segurs i, finalment, que siguin en català perquè la nostra llengua es pogui mantenir viva".