Coincidint amb la commemoració del bicentenari de Pep Ventura, que se celebra en paral·lel amb el títol de Capital de la Sardana, l´Ajuntament de Figueres ha decidit reprendre l´agermanament amb la ciutat andalusa d´Alcalá la Real, el lloc de naixement del compositor figuerenc l´any 1817. Per aquest motiu, durant el primer cap de setmana de les Fires i Festes de la Santa Creu ha visitat la ciutat, com a convidat oficial, l´alcalde d´Alcalà la Real, Carlos Antonio Hinojosa.

La visita institucional de l´alcalde d´Alcalà la Real va comernçar el dissabte al migdia amb una visita a la Mostra Floral de la Casa Nouvilas, que aquest any està dedicada a les flors i la sardana. Posteriorment, se li oferí una recepció institucional a l´Ajuntament rebut per l´alcaldessa, Marta Felip, i els representants del Consistori.

L´alcalde andalús va prendre part en els actes inaugurals de les Fires i Festes de la Santa Creu, amb el pregó dedicat a Pep Ventura i la sardana, i en l´obertura de la caseta de la Casa Cultutal de Andalucía de l´Alt Empordà. Diumenge va assistir a les visites guiades "La Figueres de Dalí" i "En Pep de la tenora", a l´audició de sardanes de la plaça de l´Ajuntament i a la missa ´rociera´ a la Casa de Andalucía, abans d´emprendre el viatge de retorn.

Pep Ventura va néixer el 2 de febrer de 1817 a Alcalà la Real (Jaén), població en la qual estava destinat el seu pare que era militar. Al cap de poc ja es van traslladar a Figueres, ciutat on va viure fins a la seva mort, el 24 de març de 1875, i on va desenvolupar majoritàriament la seva trajectòria com a músic i compositor. Tot i això, Alcalà la Real sempre ha tingut present la figura del seu fill il·lustre. Al passeig de Los Álamos hi ha monument que el recorda.

L'agermanament es va iniciar el 1989

L´any 1989 els ajuntaments de Figueres i d´Alcalà la Real van decidir agermanar-se. El protocol d´amistat el van signar els respectius alcaldes, Marià Lorca i Felipe López García. Una delegació andalusa va participar a les Fires i Festes de la Santa Creu d´aquell any per tal de formalitzar aquest agermanament i va ser-hi present activament amb una mostra de pintors, una altra de fotografia, una d´artesania local i diverses empreses van participar al pavelló comercial de Fires. Amb motiu d'aquest acte institucional, l'Ajuntament d'Alcalà la Real va regalar un monòlit de pedra, com a recordatori del vincle amb Pep Ventura, que està instal·lat al costat del monument situat a la plaça Josep Tarradellas.