Les Festes Alternatives i Populars de Figueres volen consolidar un espai de reivindicació i oci al marge de la programació oficial de fires. Per tercer any consecutiu, se celebraran a l´espai de la plaça central del Parc Bosc durant les festes majors entre el 30 d´abril i l´1 de maig amb diverses activitats d´oci i festa i amb la reivindicació i la transformació social com a eix transversal.

Aquestes festes es mantenen fidels al model iniciat el 2015 de crear un espai autogestionat i d´organització participativa i cooperativa entre entitats de la ciutat i la comarca, expliquen els organitzadors. Aquesta implicació del teixit associatiu és especialment notable en l´edició d´enguany, que ha agrupat entitats diverses amb l´objectiu de crear un relat alternatiu de la festa major. Hi han participat, organitzant els actes o col·laborant en la programació 13 entitats: Som Joves, Front Unió, La Figa, SEPC, El Bar de La Cate, Co.bas, Ustec, T66, Les Garotes, Sopa de Pedres, Vailets de l´Empordà, La Fissura i el Centre Excursionista Empordanès.

La programació arrenca el ­diu­­menge 30 d´abril a les 4 de la tarda amb el Play a les Alternatives, moment en què s´obrirà la barra on poder fer un cafè o un digestiu acompanyats de música. Tot seguit, a les 5, els Vailets de l´Empordà oferiràn un taller familiar de castells, i a 2/4 de 6, el col·lectiu feminista i anticapitalista Les Garotes oferirà una xerrada-taller sobre economia feminista. En acabar, a 2/4 de 7, es presentarà la campanya T66 de suport a les represaliades per la campanya NO a la MAT. A les 8 del vespre, i com a novetat respecte als darrers anys, les Festes Alternatives i Populars començaran els concerts amb un Pregó Alternatiu, que enguany el farà en Pau Subirós, periodista del portal La Fissura. Seguidament, Dj Mitjà començarà a amenitzar la nit musical amb un recital eclèctic de jazz, funk, afro, garatge i soul. A les 9, actuaran els empordanesos Koalanú i a les 10 de la nit, el rock de Pelut. Tot seguit serà el torn de Dj Xac per acabar la festa.

Una de les particularitats de les Festes Populars i Alternatives és la coordinació conjunta amb els sindicats de base que organitzen la manifestació unitària de l´1 de maig. La celebració de la jornada de lluita s´iniciarà amb la manifestació a les 12 del migdia a la placeta de la Rambla. Enguany la manifestació recorrerà els principals emplaçaments històrics de la lluita obrera de la ciutat i finalitzarà al Parc Bosc. A 2/4 de 2 del migdia hi haurà el concert del raper local Ilych, de cançó reivindicativa en català i, a les 2, Sopa de Pedres -una entitat que treballa a la comarca per a la sobirania alimentària, contra el malbaratament d´aliments i a favor del consum responsable de proximitat- prepararà un dinar popular de reaprofitament. Després de dinar, els sindicats han organitzat una taula rodona i la festa clourà amb un concert, amb Cave Cattus.