La clàssica truita de patata, que molts anomenen espanyola, és un dels èxits més afortunats per resoldre les 'urgències de cuina', com una arribada imprevista de convidats o un escàs temps per cuinar. Aquesta truita també ha estat base per a tot tipus d'invencions. Tot és qüestió d'imaginació i de disponibilitat d'ingredients.

Així, per exemple, van néixer la truita a la paisana, la truita de xoriço, la truita de lluç, la de bacallà. I aquesta última és la que portem avui. La truita de bacallà és perfecta si volem aprofitar el bacallà que tenim a la nevera i no sabem com cuinar-lo. Un plat bo, fàcil de fer i perfecte si no som molt fans del peix.

Ingredients per a la truita de bacallà (4 persones):

- 300 g de bacallà (dessalat en aigua i trossejat)

- 4 o 5 ous

- 3 cebes

- 1 pebrot vermell

- 4 grans d'all

- Oli d'oliva

- Sal (si cal) i pebre

Elaboració de la truita de bacallà:

- En una paella amb oli, al foc, es fa una fritada amb dos grans d'all picats, el pebrot tallat a tires i les cebes també tallades a tires llargues. Ha d'anar fregint lentament i, ja al final, s'assaona amb sal.

- Es retira i es reserva a la nevera. Es dauren dos grans d'all en oli d'oliva i quan agafin color es retiren.

- En aquest oli de fregit es confiten els trossos de bacallà, el que exigeix ??que vagin fent-se lentament i a poca temperatura (sense que arribi a bullir).

- Quan el bacallà estigui al punt, s'afegeix una part de la fritada anterior (segons la quantitat que es desitgi) i s'ofega juntament amb ell, assaonant amb un toc de pebre.

- Immediatament, es barreja amb els ous batuts i es qualla la truita segons acostumi. Convé que quedi sucosa.