La capital de l'Alt Empordà és també, des d'aquest dissabte, la capital de la sardana. Figueres, considerada ciutat bressol d'aquest ball, pren el relleu de Mollerussa i acollirà aquest càrrec fins el març de 2018, abans de passar el testimoni a Montblanc. Per l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, es tracta d'un honor i reconeix que "es fa justícia", honorant la figura del músic figuerenc Pep Ventura, reconegut per ser un dels qui va reinventar la sardana. Felip ja ha anunciat que hi ha previstos actes entre Figueres i altres ciutats de la resta de l'Estat i també a l'estranger. "El més important però, és impregnar de cultura i divulgar-la entre la ciutadania", ha reblat Felip.

Figueres serà la ciutat referència del món sardanista durant aquest any 2017. Si la capital de l'Alt Empordà ja té el reconeixement de ciutat bressol de la sardana, a partir d'aquest dissabte hi suma també el fet d'haver estat declarada capital d'aquesta dansa típica catalana, rellevant Mollerussa. Per l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, es tracta d'un "dia històric" a més de "fer justícia" amb la sardana.

Felip ha fet un repàs històric del ball, n'ha recordat els orígens empordanesos i ha volgut destacar la importància d'un dels músics que ha reinventat aquest gènere i que és un figuerenc il·lustre, Josep Maria Ventura. "La celebració és doble, i és que celebrem també els 200 anys del naixement d'una figura tant transcendent com la de Pep Ventura", ha destacat Felip.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha posat de relleu la "necessitat" de mantenir dotant de recursos des de l'administració el món de la sardana. "Tots els esforços que fem no son sobrers en temes culturals com aquest". Vila recorda que la sardana "ens defineix com a poble" i diu que explica bona part de la història del país.

L'acte, que s'ha celebrat al Teatre Jardí de Figueres, ha començat amb el pregó de la periodista Victòria Palma i s'ha clos amb l'audició d'una sardana dedicada a la ciutat de Figueres interpretada per la Cobla Marinada, just després de fer-se públic el reconeixement a diverses persones relacionades amb el món sardanista. Posteriorment una rua ha acompanyat a el públic fins la Plaça de l'Ajuntament de Figueres on s'ha descobert una placa commemorativa.

Figueres agafa el relleu de Mollerussa, i és proclamada Capital de la Sardana 2017

Figueres agafa el relleu de Mollerussa, i és proclamada Capital de la Sardana 2017

Exportar la cultura

L'alcaldessa de la nova capital de la sardana ha explicat que, entre els molts actes previstos, el consistori alt-empordanès visitarà i farà actes conjunts a d'altres zones de l'Estat com Andalusia i fins i tot sortides a l'exterior per visitar països com la República Txeca, Romania o França. Tot plegat, sumat als molts actes que estan previstos dins el territori català.

A l'esdeveniment institucional d'inici de la capitalitat sardanista també hi ha assistit Marc Solsona, l'alcalde de Mollerussa, anterior Capital de la Sardana, qui ha declarat que "la sardana representa molt més que música, també persones, emocions i paisatge". Solsona ha destacat l'impacte cultural i econòmic que ha suposat ser la capital de la sardana durant el 2016.

Canvis culturals entre els joves

El president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rocabado, ha estat crític amb els canvis culturals dels joves i la societat en general. "Avui en dia és difícil trobar un jove que no es distregui a base de diversions moltes vegades individuals", ha lamentat.

La Confederació Sardanista de Catalunya és una entitat de tercer nivell que aglutina un doble vessant: totes les federacions sardanistes territorials de Catalunya i el Rosselló i totes les organitzacions dels diversos actors sardanistes: cobles, colles i associacions.