La productora empordanesa Jopergon preestrena aquest diumenge a les 18.00 hores a la Sala La Cate de Figueres la pel·lícula documental 'La pemba torna a Goli' en coproducció amb TV3. Narra la peripècia d'una xerpa al cor de l'Himàlaia, la Pemba, que fa nou anys que viu a Taradell, a la comarca d'Osona. Ella és la protagonista d'un viatge de retorn, de retrobament fins al seu poble natal, Goli, situat a lla falda de l'Everest, a quatre dies a peu de la carretera més próxima i sense electricitat, ni aigua corrent. Aquesta és una preestrena, dirigida només a patrocinadors i premsa i no oberta al públic ja que precedeix l'estrena a Televisió de Catalunya, prevista per aquesta primavera.

Que explica el documental? la protagonista és la Pemba i la gent del seu poble, que hi descobrirem?

La Pemba va néixer en un poblet que es diu Goli, al cor de l´Himàlaia, totalment desconnectat del progrés. Però quan tenia 10 anys va marxar a la capital, Katmandú, per poder continuar el seus estudis; i quan en tenia 20, va arribar a Catalunya fugint de la Guerra Civil del Nepal. Des de llavors ha construït una sòlida carrera de cantant folklòrica nepalesa, però es dóna la paradoxa que mai ha actuat al seu poble natal. Així que decideix tornar a Goli 20 anys després de marxar per organitzar un concert. I en el procés de dur-lo a terme es retroba amb el poble que va deixar quan era nena per veure com ha canviat el lloc i la seva gent; així com per veure com ha canviat ella, ara que és una persona de món, si es compara amb els que mai han sortit d´allà. A més, durant el procés de muntar el concert coneixem una sèrie de veïns de Goli (el bruixot, el maoista, la granjera, etc) representatiu dels diferents àmbits de la vida dels xerpes en llibertat perquè ens facin un retrat de com és la vida allà.

La Pemba no havia tocat al seu poble, com viviu el moment del concert que ofereix allà amb la seva gent?

Va ser un èxit que no esperàvem i això se´ns va escapar de la mans, però en el bon sentit. La Pemba és molt coneguda a les xarxes socials dels xerpes, així que quan va dir que anava a actuar a Goli, tothom de la regió es va revolucionar. A més, l´associació cultural de la zona la Pikey Creative Sherpa Youth Club va fer una crida a traves de les seves xarxes. Pensa que els mòbils han arribat a aquella part del món fa poc més d´un any i per a ells és important saber, finalment, què passa o deixa de passar al poble del costat. A banda que era el primer concert que es feia mai en aquella part de l´Himalàia; així que va venir gent caminant durant quatre dies per poder veure el concert. Esperàvem una vintena de persones i van venir més d´un miler; tot i el xàfec brutal que queia aquell dia. El rodatge va ser un caos, però les imatges aconseguides són fantàstiques.

Què ha significat per la Pemba aquest viatge i per l´equip que l´heu acompanyat?

Per la Pemba imagino que ha estat un catalitzador per desenterrar tota allò que feia anys que tenia dintre. Pensa que ella va néixer allà, i ara té un títol universitari; és la primera dona del poble que ho ha aconseguit. Per a ella ha estat important per adonar-se, crec, que pot ser algú que dóna veu a una comunitat de la qual, a banda de que són bons alpinistes, no en sabem pràcticament res. Ella és una referent per a la seva comunitat. Per a mi ha estat feina; un projecte professional que volia que sortís molt bé; el repte ha estat tenir cura de tot l´equip de producció al Nepal i mirar que no passessin incidents; una responsabilitat; amb el premi de fer una bona pel·lícula.

Quines han estat les dificultats del rodatge? Va ser molt dur el viatge fins al poble? Un cop allà com us vau adaptar? quan va durar?

Vam estar un mes a Nepal, per entrar i sortir del poble es triga quatre dies; un de furgoneta i tres caminant. El principal problema va ser que la casa on ens havíem d´allotjar havia caigut a terra durant el terratrèmol de l´any passat. Així que ens vam haver d´allotjar en tendes de campanya durant tot el mes. Per acabar-ho d´adobar el monsó aquest any es va retirar molt tard i vam treballar tots i cadascun dels dies sota pluges torrencials. La part bona és que el cel emboirat típic del monsó li atorga al film un estètica malenconiosa que li va molt bé a la història de retrobament de la Pemba.

A punt d´estrenar-se a TV3 el documental La Pemba torna a Goli? satisfet del resultat final? compleix les expectatives inicials?

Sí, i tant, tot ha sortit com teníem previst. Hem pogut rodar tot el guió que teníem planificat. Vam trobar tots els personatges que volíem entrevistar; cal dir que portàvem mesos mirant de contactar-los -no cal oblidar que vien en un lloc a tres dies a peu de la carretera més propera- i aquesta feina de preproducció ens va facilitar molt el rodatge. I vam complir el pla de rodatge fil per randa; vam poder aprofitar molt bé els 31 dies que vam estar al Nepal. A més, la Pemba s´ha revelat com una gran protagonista i interlocutora amb l´espectador; guia molt bé la mirada de l´audiència i es trobava molt desimbolta davant la càmera. És una persona molt intel·ligent i això sempre és la millor qualitat de totes.

Quin pressupost ha tingut el documental, quina vida tindrà, a Roses està prevista la seva projecció al teatre, a Figueres per quan una projecció oberta.

El pressupost total ha estat de 50.000 euros. S´ha de dir que és una quinzena part del pressupost de qualsevol documental europeu. Però no em queixo; és la situació actual i amb aquest panorama hem de bregar. Sí, com dius es podrà veure a Roses el dia 31 de març al teatre Municipal; i a la seu del Centre Excursionista de Catalunya de Barcelona el 22 de març; al teatre Municipal de Vic durant l´abril; i a una de les seus de Focus Englehorn a Palamós durant l´abril també. Sense oblidar a TV3, és clar, aquesta primavera, però encara no sabem la data. I ara ens toca començar la fase de vendes. Aquests dies he enllestit la versió en anglès i en castellà i tots els materials de màrqueting, i per tant ara toca aplicar a Festivals i trobar altres televisions que el vulguin emetre. Podríem dir que tot just ara, la pel·lícula, comença la seva carrera. Esperem que es pugui anar veient arreu de Catalunya durant tot aquest any i en altres territoris.