L’ictus és la segona causa de mort a tot l’estat espanyol - la primera en el sexe femení- i la primera causa de discapacitats greus. Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus al llarg de la seva vida. La investigació i la prevenció entre la població són bàsiques. També ho és la solidaritat de la gent que, un any més, se suma a la causa a través de l’organització de propostes tan nombroses com variades per garantir l’èxit d’una nova edició especial, la de La Marató dels 25 anys. Se celebra aquest diumenge i està dedicada a l’ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. L’objectiu és sensibilitzar la població sobre aquestes malalties i fer-ne difusió. Un any més s’han programat més d’una cinquantena de propostes i la comarca fa setmanes que desplega la seva solidaritat. Però és al llarg d’aquesta setmana que es concentra el gruix més important d’actes.

Ja fa mesos que Lladó organitza una nova edició del playback solidari per recaptar diners per a la causa. “L’any passat vam recaptar 2.400 euros el dia del playback, a més de les donacions que fan algunes empreses” apunta Lourdes Caula, membre de la junta que es va crear ara fa vuit anys. La cita coincideix sempre amb el dia de la Marató i es fa el diumenge al Pavelló, a les cinc de la tarda. “La gent del poble s’hi aboca: els membres de la junta són unes trenta persones i acaben participant-hi 120 persones, tothom gent de Lladó o vinculats al municipi” comenta Caula. No és l’únic playback de la Marató, l’Armentera celebra enguany la seva desena edició, amb dues sessions aquest cap de setmana.

La música sempre va unida a la solidaritat en aquest tipus d’esdeveniments i rere de cada activitat, s’hi amaga una història, l’esforç d’un municipi, d'una entitat, de la gent. Un any més, s’hi suma el Centre de Dansa Marta Coll, que va promoure ahir dissabte un espectacle multitudinari a la Rambla de Figueres: També a Agullana -entre altres activitats- es farà un taller per a la mainada i un mural amb el logotip dels 25 anys de La Marató de TV3 aquest mateix diumenge, a les cinc de la tarda, a la plaça major. El programa s’emet diumenge, però la solidaritat s’allargarà fins a finals de desembre per seguir recaptant fons.

Activitats esportives

La comarca se seguirà bolcant amb activitats esportives al llarg del desembre en benefici de La Marató. Per una part, aquest cap de setmana, dies 17 i 18, les diferents seccions del Grup d’Esports Nàutics de Roses realitzen activitats diferents. A Maçanet de Cabrenys, dissabte es va fer una marxa solidària de 5 km que va acabar amb una botifarrada (5 euros).Diumenge, Edibikes fa una sortida en carretera i en BTT (15 euros). El mateix dia (12 h), en el pavelló de Roses, hi ha un partit benèfic de futbol sala entre el cadet del Sala Roses Team 14 i el Lloret. D’altra banda, el Club Natació Swimfaster de Salt organitza, el dissabte dia 24 (11 h) a Llançà, la segona edició de la Silvestre, una travessia de natació d’1 km per la platja del Port. El preu de la inscripció és de 10 euros, 5 dels quals es destinaran a La Marató. “S’hi pot apuntar qui vulgui el mateix dia i es pot nedar amb neoprè o sense. El circuit de Llançà és una zona molt maca”, diu Sergi Aznar, director tècnic del club. En la mateixa línia, el dilluns dia 26, la Societat de Caçadors de Terrades prepara la segona edició de la Sant Silvestrerradenca, una cursa per muntanya de 5 km amb inscripció de 3 euros, íntegres per a La Marató.