La veu del cantautor cubà Pablo Milanés continua movent i unit ànimes. Així ho demostrat aquest divendres a l´Escala, dins del Festival Portalblau, en un concert únic enmig de les Ruïnes d´Empúries i que ha aplegat unes 800 persones. En concret, s'han esgotat totes les localitats i és que l'artista és el cap de cartell d´aquesta 9a edició d'aquest festival gironí que vol donar a conèixer els sons més mediterranis i especials arreu del món i, al mateix temps, portar a l'Escala els artistes internacionals més interessants. El compositor, guitarrista i cantant cubà ha actuat a la darrerament reformada Àgora Grega d´Empúries en el seu únic concert que farà a tot Catalunya. En definitiva, una ocasió única per digerir i desxifrar la seva veu, potent i tendra, plena de sentiment. Durant més d'una hora i mitja, Milanés ha repassat la seva extraordinària trajectòria musical que consta de més de 50 àlbums en solitari. El que va ser un dels impulsors i intèrprets de ´Nova Troba Cubana - conjuntament amb Silvio Rodríguez i Noel Nicola- ha ofert un repertori complet, amb més d´una vintena d'èxits tals com ´Yolanda´, ´El breve Espacio´ o ´Si ella me faltara alguna vez´ i sense oblidar les seves darreres creacions.

Les onades del mar acompanyaven les notes de Milanés que ha actuat aquest divendres en un entorn màgic, al jaciment d´Empúries, acompanyat de tres músics més. Aquest és l´únic concert que oferirà a tot Catalunya aquest estiu i, a més, també ha servit per inaugurar un nou espai musical, la remodelada Àgora grega d´Empúries que demà, dissabte, també acollirà l´actuació de Rozalén. En aquest cas, es tracta del primer concert que fa a les comarques gironines i en el qual presentarà el seu segon treball ´Quién me ha visto...´, escollit com a disc de l´any 2015 per Itunes i que va arribar al número 1 de vendes a tot l´estat espanyol en pocs dies.

La veu de Pablo Milanés ressona entre les pedres de les ruïnes d’Empúries

La veu de Pablo Milanés ressona entre les pedres de les ruïnes d’Empúries

Milanés va néixer l´any 1943 a Bayamo i amb 73 anys a l´esquena continua despertant sentiments i movent ànimes. Història viva de la cançó cubana i llatinoamericana, va estudiar música en el Conservatori Municipal de La Habana. Durant els seus primers anys va estar molt influenciat per la música tradicional cubana i pel ´feeling´, paraula anglesa que significa ´sentiment´, i que s´utilitzava per anomenar un estil musical que va arrencar a Cuba durant els anys quaranta i que era una nova manera d´afrontar el món musical, un corrent que bevia dels sentiments, el jazz i la vessant romàntica.

L´any 1964 va incorporar-se al quartet ´Los Bucaneros´ i també va començar a provar sort com a solista. L´any 1965 va publicar ´Mis 22 años´, marcant les bases del que seria la futura música cubana. L´any 1966, el govern cubà va enviar-lo a un camp de treball forçós situat al centre de l´illa, a la zona de Camagüey. Va fugar-se de l´Habana però va ser atrapat i condemnat a presó durant dos mesos a La Cabaña i, posteriorment, va romandre en campament de càstig fins que es va dissoldre la UMAP, l´Unitat Militar d´Ajuda a la Producció, a finals del 1967.

A partir d´aquells anys, el música va començar a crear cançons carregades de contingut polític. L´any 1968 va oferir el seu primer concert amb Silvio Rodríguez, la primera mostra del que succeiria uns quatre anys més tard, el 1972, quan va consolidar-se oficialment el moviment musical popular de la ´Nova Troba Cubana´.

A part de la música cubana i la cançó de protesta, Milanés ha format part del Grup d´Experimentació Sonora i ha composat temes per al cinema. A principis dels 80 va conformar el seu propi grup amb amics. Actualment viu amb la seva dona i els seus dos fills a Vigo. Disposa de 40 àlbums en solitari, més 15 treballs amb el GESI i una multitud de participacions en discos col·lectius i col·laboracions amb altres artistes.

Un concert ple d´emoció

Per aquesta ocasió, Milanés ha pujat dalt de l´escenari del Festival Portalblau acompanyat per tres músics més, el pianista Miguel Núñez que també és el director musical del grup, Osmani Sánchez a la percussió i Sergio Raveiro al baix. El repertori ha inclòs els clàssics i grans ´hits´ de la seva història adequats al nou format, més íntim, especial i lligat amb l´espai natural de les ruïnes d´Empúries.

La nit ha arrencat amb ´Cuanto gané cuanto perdí´, ´Todos los Ojos te miran´, ´Si ella me faltara alguna vez´, ´El manantial´ i ha anat seguint amb peces com ´Cuál si fuera a morir´, ´Matinal´, ´Comienzo y final´, ´Hay´, ´Amor, ´La soledad´, ´Diario de Mauricio´, ´En Saco roto´, ´La Felicidad´ i per acabar amb les mítiques ´Para vivir´, ´Yolanda´ i ´El breve espacio´. Un repertori complet on s´han barrejat cançons antigues, grans clàssics i les seves últimes creacions, tal i com ell mateix ha avançat a l´inici de l´espectacle.

Des del primer acord, els 800 assistents han emmudit i s´han deixat transportar a un món màgic, dolç i carregat de sentiment. Cançó rere cançó no han parat d´aplaudir amb força. Part dels assistents eren provinents de les comarques gironines tot i que Milanés també ha atret estrangers, francesos i fins i tot cubans que no han volgut perdre´s l´oportunitat de gaudir dels sons i tonalitats del seu compatriota. "Aquest any hem volgut portar més enllà la música mediterrània, potenciar més el festival i atreure artistes internacionals clau", ha explicat el director de la 9a edició del Festival Portalblau, Fran Arnau.

Segons ha detallat el mateix artista en diverses entrevistes, properament té previst realitzar un concert amb la seva filla Haydée, que també ha desenvolupat la seva pròpia carrera musical des de fa uns anys i que ara ha volgut realitzar un homenatge a part de l´obra del seu pare. El nou disc està produït i arranjat per ella mateixa i fa un repàs dels temes que considera fonamentals de la trajectòria del seu pare i que potser no han tingut tanta ressonància. Està previst que presentin el nou treball tots dos plegats el proper 29 de novembre al Teatre Rialto de Madrid. D´altra banda, Milanés també té previst presentar a finals d´aquest 2016 un disc de piano i veu gravat amb Miguel Núñez i aquesta propera tardor arrencarà una gira extensa per Mèxic. Tal i com ell mateix diu, mai li falten projectes.