La conferència de l'escriptor grec Pètros Markaris i la inuguració de l'exposició ‘Flora Mediterrània' posen en marxa el programa del Festival de Música i Art a la Mediterrània Portalblau, de l'Escala, que s'allargarà fins el primer cap de setmana d'agost. L'escriptor bestseller grec Petros Màrkaris arriba des de Grècia per inaugurar dissabte al vespre a l'Alfolí de la Sal, el cicle de conferències 'Europa en la Cruïlla: crisi, refugiats i protagonistes', dins la programació del Festival Portalblau, amb una xerrada que porta per títol ‘Crisi econòmica, crisi cultural, crisi de valors'.

Màrkaris és autor dels llibres de ficció més crítics del panorama literari actual, protagonitzats per l'agent Kostas Kharitos, i de ‘La espada de Damocles', assaig que vol treure a la llum la crisi grega i les seves conseqüències més enllà de les fronteres. Aprofundint en la problemàtica actual de la crisi de refugiats, Màrkaris relatarà com aquesta situació pot acabar repercutint en l'estabilitat europea i quin és el nostre paper en aquestes circumstàncies.

Va estudiar Economia a Grècia, Turquia, Alemanya i Àustria abans d'especialitzar-se en la cultura alemanya i dedicar-se a la traducció d'autors com Bertolt Brecht, Thomas Bernhard o Arthur Schnitzler. Ha col·laborat assíduament amb el director de cinema Theo Angelópulos. Però el que li ha donat fama han estat les novel·les de gènere negre protagonitzades pel comissari Kostas Kharitos, un desenganyat policia atenès que serveix a Màrkaris per fer una representació crítica, que ell qualifica de brechtiana, de la societat actual.

Al mateix cicle hi participaran Òscar Camps, el socorrista i director de la ONG Proactiva Open Arms, el dimecres dia 20 a les 19.30H, i el filòsof i eurodiputat Josep Maria Terricabras, el divendres dia 29, a les 19.00H. Les conferències són gratuïtes però cal inscripció prèvia al web oficial.

Exposició

Per quart any consecutiu, Portalblau acull l'exposició de l'Agrupació Fotogràfica Cromàtica del C.E.R L'Escala, una de les propostes que aporten singularitat al festival d'estiu de l'Escala. ‘Flora Mediterrània' és el títol de la mostra que es podrà veure aquest any durant la celebració de Portalblau, un viatge per un ventall enorme de tonalitats de les flors del nostre entorn. L'exposició ens endinsarà al mediterrani més proper a petites pinzellades: des d'una perspectiva singular, iniciarem un viatge de colors i formes sorprenents captades per les mirades dels membres de l'agrupació fotogràfica de l'Escala. L'exposició s'inaugura aquest divendres a les 20.00H, també a l'Alfolí de la Sal.

A banda del cicle de conferències, el Festival Programa les actuacions musicals del cantautor cubà Pablo Milanés que oferirà el seu únic concert aquest estiu a Catalunya, Rafael Amargo, Rozalén -que actua per primera vegada a les comarques gironines- i de Quimi Portet -en plena gira del seu exitós nou treball ‘Ós Bipolar'. A destacar també el concert del cantautor escalenc Josep Tero que estrena a Portalblau el seu nou cd i espectacle, ‘Kavafis en concert”' una acurada selecció de poemes musicats del poeta grec Konstandinos Kavafis. El concert comptarà amb la col·laboració de Marina Rossell i Maria del Mar Bonet, que també han participat en la gravació del nou treball de Tero. El festival programa també per primer cop els tastos de vins musicalitzats “DO RE VI” que comptaran amb les actuacions de Lídia Pujol i Les Anxovetes que es maridaran amb productes autòctons, com el vi de l'Empordà i les anxoves de l'Escala. L'actuació del Circo Pitanga, al nou front marítim del nucli antic, és la proposta familiar del festival.

Entrades a la venda

Es poden adquirir a través del web oficial. També es poden adquirir presencialment a l'oficina de turisme de l'Escala.

El Festival de Música i Art a la Mediterrània Portalblau arriba enguany a la seva novena edició. El festival d'estiu de l'Escala ofereix experiències musicals i d'altres disciplines artístiques, propostes de vocació mediterrània amb artistes de tot el món. Música, dansa, circ o reflexió formen part de la programació del festival que se celebra durant els mesos de juliol i d'agost en escenaris de gran bellesa situats davant del mar, com l'Àgora Grega del jaciment d'Empúries o el Mar d'en Manassa.