Cineclub Dioptria projecta aquest dijous a les 21.00 hores, a la Cate el film '45 años'. La importància del film '45 Años' d´Andrew Haigh radica en la seva capacitat per fer evident quelcom que s´oblida amb facilitat: les passions es modulen amb el temps, però no s´abandonen mai. Tot comença quan Geoff, interpretat per Tom Courtenay, rep una carta on s´anuncia el descobriment del cos congelat del seu primer amor, morta fa una cinquantena d´anys en un glaciar dels Alps. Aquesta carta, totalment inesperada, agita profundament l´harmonia del matrimoni i posa en alerta a la seva dona (Charlotte Rampling). La carta personifica el punt d´inflexió del matrimoni, l´aparició de dubtes existencials i les primeres fractures en els ciments d´una relació de 45 anys.

Perfecta direcció de Haight, indagant perfectament en els racons més íntims d´una relació madura, i deixant que els silencis dels protagonistes s´omplin de les mirades intercanviades pel matrimoni. La pel·lícula creix a mesura que avança la problemàtica, gràcies en gran part a la magnífica interpretació de Charlotte Rampling, que li ha reportat premis a Berlín, Valladolid, Edimburg i la nominació als Òscar. L´actriu porta a la seva esquena el pes de tota la pel·lícula en el que és, sens dubte, una de les interpretacions més excelses de la seva carrera. El seu personatge pateix un procés de desmantellament interior, acumulant sentiments contraposats que són transmesos per l´actriu amb força i naturalitat.

La pel·lícula ens mostra les vivències, experiències compartides, conflictes latents i intimitats d´una relació de 45 anys. Cadascuna de les mirades, detalls o gestos dels protagonistes estan carregats de sentit i simbolisme. El film ofereix a l´espectador un munt d´escenes quotidianes, interrompudes per moments d´enfrontament entre dues persones, que no tenien una relació tan impertorbable com sempre havien cregut. 45 años reflexa una realitat en la que tothom es pot identificar en major o menor mesura, tractada amb sobrietat des del punt de vista formal i, tanmateix, absolutament intensa i profunda en el seu rerefons. Un viatge punyent als fantasmes d´un passat aparentment oblidat, però ple de records nostàlgics que poden arribar a trencar els lligams més ferms.