Entre la curiositat dels assistents, el maridatge entre el misteri i la morbositat que pot despertar l´espai i el talent dels guies, hi ha la fórmula magistral que ha fet de la visita nocturna al Cementiri Municipal de Figueres tot un esdeveniment. Per a aquest diumenge, hi ha prevista una nova cita amb els experts que l´han conduïda aquests darrers temps: el metge forense Narcís Bardalet, el biòleg Josep Maria Dacosta, i la historiadora de l´Art Mariona Seguranyes. Una proposta il·luminada de Ceres Roura amb l´enginy de Bruno Pérez i els seus col·laboradors.

Els ponents fan diverses reflexions sobre el poder de convocatòria que té aquesta activitat, que sempre ha fet el ple. Seguranyes explica, per exemple, que "el cementiri de Figueres custodia un patrimoni escultòric funerari de gran valor, on destaquen, entre altres, les escultures de Josep Llimona, Venanci Vallmitjana, Manel Fuxà, Frederic Marès i Artur Novoa. Cal esmentar les intervencions en diferents panteons funeraris dels arquitectes Leandre Albareda, Josep Azemar i Pelai Martínez, entre altres. Finalment és molt rellevant la part del cementiri maçònic, a través del qual retrobem les arrels de la Figueres del segle XIX, on hi hagueren destacats lliurepensadors d´ideologia republicana federalista. No descartem que una recerca més exhaustiva, encara pendent de fer, ens pugui donar grates sorpreses".

Per a Josep Maria Dacosta "el cementiri és un espai emocional que té grans tresors d´art funerari, interessants fets de la literatura forense i, des del punt de vista botànic, conté arbres diversos, alguns de mides notables i molts d´ells amb valor simbòlic; com a jardí urbà és un espai molt ben cuidat".

Narcís Bardalet no s´ha cansat de dir, en cada sessió, que "darrere de cada làpida hi ha una gran història personal". Algunes de les quals, afegim, desperta la curiositat del públic per la manera com l´explica el metge.

Molta acceptació

Si parlem de l´acceptació que té la proposta, Seguranyes creu que es deu al fet que "amb les nostres diverses lectures del cementiri hem permès que la gent l´observi amb uns altres ulls, més enllà d´espai sentimental. Recórrer el cementiri de la ciutat és retrobar-nos amb les nostres arrels, conèixer la nostra història i fer un recorregut per les diferents maneres d´interpretar la mort lligada a una estètica i a uns artistes que responien a aquestes diverses sensibilitats".

Dacosta segueix el mateix camí quan dóna resposta a la qüestió. "Els figuerencs i les figuerenques ens estimem molt la nostra ciutat i els seus valors. El nostre carner -sinònim de cementiri- és una part emblemàtica del nostre patrimoni sentimental i cultural. Amb la col·laboració de l´Ajuntament de Figueres, s´organitzen les xerrades i visites al cementiri, que fan referència a la mort. S´ha tractat fins ara: l´art funerari, per part de Mariona Seguranyes; la literatura forense, a càrrec de Narcís Bardalet; la mort a l´Antiguitat, per Joaquim Tremoleda, també hem comptat amb l´extraordinària il·luminació, obra de Bruno Pérez", recorda.

Sobre les novetats d´enguany, els guies ocasionals no es queden curts i ens posen el brunyol dolç a la boca, com toca per Setmana Santa. "Quant a l´itinerari patrimonial, aquest any incidirem amb la part del grup escultòric Vallmitjana, i el del panteó dissenyat per Josep Azemar", avança Seguranyes, mentre que Dacosta afegeix qüestions misterioses: "Poden existir els zombis? És possible crear vida com Frankenstein? Com es fa una mòmia? Hi ha casos de licantropia al nostre entorn? Què hi ha de cert en les bruixes i el vampir de Llers? Tindrem la magnífica col·laboració de Daniel Genís, professor de literatura i llengua catalana i ànima de la revista digital El Biblionauta i el doctor Narcís Bardalet". Ambdós intervindran a la conferència prèvia, prevista a les vuit del vespre, a la sala d´actes del Tanatori.