A 'L'àngel de Nanjing', un home, Chen Si, mira de dissuadir els suïcides des d'un dels punts més crítics del món: el pont de Nanjing sobre el riu Iangtsé.

El pont de Nanjing sobre el riu Iangtsé és un dels més coneguts de la Xina. Però també és un dels llocs del món des d'on se suïcida més gent. Cada any, a la Xina, es treuen la vida prop de 300.000 persones, una tercera part dels suïcidis de tot el món. Tothom a Nanjing sap que el seu pont és un dels llocs més crítics. També Chen Si, un treballador d'una empresa de logística. Fa onze anys, després de veure per televisió les constants notícies sobre gent a punt de llançar-se al riu i sobre les víctimes mortals, va decidir fer-hi alguna cosa. El 19 de setembre del 2003, sense cap preparació psicològica especial, va aconseguir convèncer una persona que no es tirés al riu Iangtsé. Des de llavors, cada cap de setmana i amb el seu lema 'Res és impossible; quan Déu tanca una porta, obre una finestra', mira de dissuadir possibles suïcides.

En tots aquests anys, Chen Si ha salvat de la desesperació unes tres-centes persones. Però només ho pot fer els caps de setmana; la seva feina no li deixa cap més alternativa. Per això viu amb especial commoció i amb un cert sentit de culpabilitat les notícies sobre suïcidis des del pont entre setmana. Chen Si reconeix que, sovint, el seu estat d'ànim frega la depressió. De vegades es refugia en l'alcohol. Però no defalleix: mira de convèncer la gent que ajorni la seva dramàtica decisió i que confiïn en ell. Sempre amb la seva motocicleta, porta els suïcides a un local que ha llogat a la ciutat i ha batejat amb el nom d''El centre de les ànimes'. Allà, també amb l'ajuda d'estudiants de psicologia de Nanjing, aporta 'els primers auxilis' a l'ànima dels desesperats.

Les càmeres segueixen l'activitat frenètica de Chen Si al pont i el retraten en la seva vida particular. Però també recullen les seves reflexions sobre el patiment humà. I sobre un fet que sembla prou inqüestionable: el creixement econòmic brutal de la Xina les últimes dècades i sense control en molts aspectes ha deixat al marge centenars de milers de persones que no poden superar el ritme d'extrema competitivitat de la societat. L'esquerda entre rics i pobres -entre els que s'han pogut beneficiar d'aquest creixement i els que n'han quedat enrere- cada cop és més ampla.

'L'àngel de Nanjing' ha estat premiat en aquells festivals en què s´ha presentat com el Santa Monica Independent Film Festival, el Roving Eye International Film Festival, el Rhode Island International Film Festival, el Phoenix Film Festival, el New Jersey International Festival, el Long Island International Film Expo, el John Paul II International Film Festival, el Chagrin Documentary Film Festival, el Catalina Film Festival i el Big Apple Film Festival. El documental, de Jordan Horowitz i Frank Ferendo, ha rebut dotze nominacions que s´han convertit en dotze premis.