Els Catarres ja van aconseguir cinc premis per votació popular el 2014. Ara, dos anys més tard, han tornat a ser el grup més guardonat en el transcurs de l'entrega dels Premis Enderrock, que s'han lliurat aquesta nit al Teatre Municipal de Girona. El trio barceloní ha aconseguit els premis a millor disc de pop-rock 2015, millor lletra per a 'En peu de guerra' i millor portada de disc. "Estem molt contents, el millor reconeixement és que el nostre públic avali la feina feta", ha destacat Èric Vergés. Altres protagonistes de la nit han estat Els Pets, que han rebut el reconeixement a 30 anys de carrera, els Sopa de Cabra que han donat el tret de sortida a la gala i Adrià Puntí, que ha rebut el premi de la crítica pel millor disc i que ha interpretat sol al piano dos temes que han emmudit el públic.

Els Premis Enderrock han tornat a reunir les figures principals de la música catalana. El Teatre Municipal de Girona ha acollit per quart any els guardons que valoren els millors artistes, discos i cançons catalanes de l'any tant per part de la crítica com de la votació popular. Des de la tarda, dos escenaris muntats a la plaça del Vi i a la Rambla han vist desfilar alguns dels artistes premiats.

Durant la gala s'han premiat una vintena d'artistes, tant per part de la crítica com per part del públic. En aquesta edició s'ha recollit 17.540 vots d'usuaris únics registrats a través del web www.enderrock.cat (un 9% més que l'any passat). En aquest apartat, el grup que més reconeixements ha acumulat ha estat Els Catarres, amb tres premis. El trio barceloní no és nou en aquests premis, ja que el 2014 es va coronar com el grup més premiat també en la categoria de votació popular amb cinc guardons.

En aquesta ocasió, han rebut els premis a millor disc de pop-rock 2015, millor lletra per a 'En peu de guerra' i millor portada de disc. "Estem molt contents que segueixin confiant en nosaltres i votant, és el millor reconeixement que el nostre públic ens avali la feina feta", ha destacat l'Èric Vergés. Per a Els Catarres, els premis que atorga el públic són els que tenen més valor. "Ells són els que ens donen de menjar, venen als concerts i compren els discs", ha afegit.

El grup està immers en una gira i el proper mes d'abril estrena un espectacle en el marc del festival Strenes de Girona acompanyat de la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona. A més, estan treballant en diferents actuacions a nivell d'Europa per a aquest estiu. "Us ho anirem explicant a mesura que es confirmin", ha afegit Jan Riera.

Els Pets i Sopa, protagonistes

La gala ha tingut dos noms propis. Per una banda, els Sopa de Cabra que han donat el tret de sortida a la nit tocant dalt l'escenari 'Sense treva', una actuació que tot just es va confirmar a 24 hores de la gala. El grup gironí ha recollit el Premi Enderrock Estrella 2016 a l'esdeveniment musical de l'any per la seva tornada als escenaris amb un nou disc coincidint amb el 25è aniversari del llançament del disc 'Ben endins', l'àlbum més venut de la història del rock català (110.000 còpies).

Per al líder de la banda, Gerard Quintana, rebre un premi a aquestes alçades té un significat diferent a anys enrere. "Ara saps que un premi no et soluciona res, has de tenir clar que ets sempre l'última cosa que fas i aquest reconeixement és una empenta per seguir endavant, sense perdre la innocència", ha manifestat Quintana.

Un altre dels grups consolidats dins el panorama musical català que ha rebut un reconeixement ha estat Els Pets. Els Enderrock li han volgut retre homenatge i li han entregat el Premi a la Trajectòria, amb motiu dels 30 anys de carrera. Abans de la gala, i en to bromista, els de Constantí han assegurat que se sentien joves i amb ganes de fer 30 anys més. Ara bé, també han aprofitat per reivindicar que calen més espais per a la música en català. "Cal que els mitjans facin més d'aparador de la música que es fa aquí, quan puges a un taxi costa molt trobar música feta al país i encara menys amb la nostra llengua, falta molt camí per recórrer", ha reivindicat el vocalista, Lluís Gavaldà. En el transcurs de la gala, el grup Pantaleó ha interpretat un tema dels de Constantí, 'La vida és bonica'.

Els premiats de la nit

El grup més guardonat ha estat Els Catarres, amb tres premis de votació popular: millor disc de pop-rock 2015 per a 'Big Bang', millor lletra per a 'En peu de guerra' i millor portada de disc. Darrera d'ells, destaquen els Aspencat i Ebri Knight, que han empatat a dos premis cadascun. El tema 'Música naix de la ràbia' d'Aspencat (que ha actuat en directe a la gala) ha estat premiat com a millor cançó de pop-rock i com a millor clip musical per votació popular. Per la seva banda, en la categoria de folk, Ebri Knight ha arrasat en millor disc per a 'Foc!' i també s'ha endut el guardó a millor cançó amb 'Foc'.

La votació popular també ha decidit que el grup Blaumut és el millor artista de l'any i que els valencians La Raíz són el millor artista en llengua no catalana. Txarango, que l'any passat va ser el clar guanyador amb cinc guardons, ha estat premiat com a millor directe i ha reivindicat la lluita del poble palestí en el moment de recollir el premi; i l'àlbum '10 anys' d'Els Amics de les Arts s'ha fet amb el premi al millor DVD musical.

En cançó d'autor, els vots populars han anat a Gemma Humet com a millor disc, amb 'Si canto enrere' i a Roger Mas com a millor cançó amb 'Ella té un cel als ulls'. L'artista revelació segons el públic ha estat el cantautor de les Terres de l'Ebre Joan Rovira.

El millor disc de jazz del 2015 per votació popular ha estat per 'The Heart of Jazz' de Toni Solà. En música clàssica, els vots del públic han atorgat el premi al millor disc a 'Les éléments', de Jordi Savall i Le Concert des Nations. I per últim, el millor disc per a públic familiar / infantil 2015 ha recaigut en 'Arkandú' del Club Super3. La millor sala de concerts segons la votació popular és la Sala Apolo de Barcelona.

Premis de la Crítica

Els Premis de la Crítica es van fer públics al número de gener de la revista Enderrock i també s'han lliurat durant la gala que ha omplert de gom a gom el Teatre Municipal de Girona per quart any consecutiu.

La publicació ha premiat Obeses (millor artista 2015). El seu líder, Arnau Tordera, ha agraït a la crítica el reconeixement perquè considera que han sabut apreciar el talent musical d'un grup que reconeix que té "certes peculiaritats". "Sempre hem estat fidels a la profunditat i transcendència que mereix l'ofici, però sí sorprèn que la crítica possibiliti que un grup amb les nostres peculiaritats mereixi un reconeixement d'aquesta dimensió", ha reflexionat.

Adrià Puntí ha aconseguit el premi a millor disc en català per 'La clau de girar el taller'. L'artista saltenc ha interpretat sol al piano dos temes, que han emmudit el públic del teatre. Altres premiats han estat Xarim Aresté per 'La rosada' (millor disc de pop-rock), 'Déu vos guard' de Trau (millor disc revelació), 'Pau Figueres' de Pau Figueres (millor disc de folk / noves músiques), 'Santa ferida' de Ferran Palau (millor disc de cançó), 'Bird Eyes' de Núria Graham (millor disc en llengua no catalana), 'And Now for Something Completely Different' de Gabriel Amargant Quintet (millor disc de jazz) i 'La viola d'or' (millor disc de clàssica).