Jonás ha perdut la seva família en un misteriós accident i treballa a la foneria del poble. Allà coneix a la Marta, amb qui comparteix tragèdia i de qui intentarà treure informació sobre què va passar. El seu descobriment sacsejarà els fonaments d'una comunitat molt tancada i pertorbadora on hi ha dos clans molt diferenciats amb uns líders autoritaris. Ells dos són els protagonistes de la coproducció catalana 'Vulcania' que arriba aquest divendres als cinemes després del seu pas pel Festival de Cinema de Sitges a la Secció Oficial Fantàstic Competició. No és la única estrena catalana de la setmana, en la qual arriba als cinemes 'Tots els camins de Déu', una pel·lícula del col·lectiu Niu d'Indi dirigida per Gemma Ferraté, i s'estrena als Cinemes Texas 'El testament de la Rosa' d'Agustí Villaronga sobre Rosa Novell.

El director de 'Vulcania va afirmar en una entrevista a l'ACN que un "s'ha de qüestionar tot el que li diuen" com ho fan en aquest cas els personatges principals del film. La història gira al voltant d'un petit poble en el qual "la gent està adormida" i on es fa molt present "la necessitat de despertar i qüestionar el que hi ha al voltant". La pel·lícula està interpretada per Miquel Fernández , Aura Garrido, José Sacristán, Ginés García Millán i Silvia Abril.

En aquesta mateixa línia, Skaf va apuntar que a 'Vulcania' hi ha "un poble deslocalitzat en l'espai i el temps amb uns personatges que van per la vida com zombis, amb uns líders de dubtosa autoritat, i que desperten i s'ho qüestionen tot". Va assenyalar que volien explicar una història petita amb un món que ja existia amb famílies que porten generacions vivint allí i els líders es perpetuen al poder. No podíem entrar en detalls i la història del poble era un fons per explicar la dels dos personatges, la història de Jonás, aquella persona que ho perd tot, desperta i decideix canviar les coses".

El film 'Tots els Camins de Déu'

'Tots els Camins de Déu', una pel·lícula del col·lectiu Niu d'Indi dirigida per Gemma Ferraté, descobreix el Judes més emotiu i espiritual. Una evocació de l´amistat i la culpa protagonitzada per Marc García-Coté, Oriol Pla i la col·laboració especial del guanyador del Goya al Millor Actor Revelació Jan Cornet. Una evocació contemporània de Judes Iscariot, que fuig de la seva pròpia culpabilitat després de trair el seu millor amic, i s'endinsa en un bosc on coneix un misteriós jove, que l'acompanyarà en el seu camí de penediment i penitència.

Rosa Novell

El juny de 2013 van detectar un càncer a l'actriu Rosa Novell. El tractament per lluitar contra malaltia li va afectar el nervi òptic i va quedar cega. Entre els seus treballs pendents hi havia la versió catalana d'una obra de teatre sobre la Mare de Déu: 'El testament de Maria' de Colm Tóibín. El cineasta Agustí Villaronga va decidir fer un documental amb Rosa Novell que té com a base el text de Colm, però també les experiències viscudes per l'actriu en enfrontar-se a un càncer que va minvant les seves facultats. La Filmoteca de Catalunya va homenatjar aquest dilluns l'actriu amb la projecció de 'El testament de la Rosa', un any i dos dies després de la seva mort, un documental que s'estrena aquest divendres als Cinemes Texas. En declaracions a l'ACN, Villaronga va afirmar que "el documental sobre Rosa Novell és cru perquè ella parla sense embuts sobre com és tenir la mort a prop".

'El testament de la Rosa' és el resultat d'un dels projectes que Novell no va poder dur a terme per culpa del càncer: representar la versió catalana de l'obra 'El testament de Maria', de Tóibín. En aquest documental l'actriu, sense visió, recita el text amb la col·laboració especial de Cesca Piñón i Eduardo Mendoza. El cineasta va recordar que havia parlat de fer 'El testament de Maria' amb Rosa Novell en teatre i va decidir tirar endavant el projecte després que es posés malalta i que es quedés cega. A partir d'aquí, Villaronga va decidir fer una adaptació del text de Tóibín per la gran pantalla amb una trobada entre dues persones, un director i l'actriu Rosa Novell. La idea era combinar el text amb parlar dels personatges i amb les reflexions de Novell sobre la vida, la malaltia i també sobre la mort.

Daniel Calparsoro, director de films com 'Salto al vacío' o 'Invasor', estrena 'Cien años de perdón'. Un film que compta amb actors reconeguts com Luis Tosar, Rodrigo de la Serna, Raúl Arévalo, Patricia Vico, José Coronado i Marian Álvarez. Aquest thriller tracta sobre sis homes disfressats i armats que decideixen assaltar la seu central d'un banc a València. Semblava en un primer moment que hauria de ser un robatori fàcil, però de sobte es complica i això crea una bretxa entre els dos líders de la banda. Sobre el film, planeja una pregunta i és què busquen els atracadors.

'13 minutos para matar a Hitler' és un drama alemany dirigit per Oliver Hirschbiegel. El protagonista és Georg Elser, un home que hauria pogut canviar la història i haver salvat milions de vides si el seu pla hagués tirat endavant i si hagués comptat amb 13 minuts. De fet, amb aquest temps la bomba que personalment havia preparat hauria acabat amb la vida de Hitler. Però no va passar així i Hitler va abandonar l'escena de l'atemptat massa aviat i Elser va fracassar.

Al Pacino a 'Nunca es tarde'

'Nunca es tarde (Danny Collins)' de Dan Fogelman amb Al Pacino, Annette Bening, Jennifer Garner i Bobby Cannavale. Al Pacino, nominat per aquest paper als Globus d'Or, protagonitza el primer llargmetratge de Dan Fogelman. Un veterà cantant intenta recuperar la relació amb la seva família, a partir del descobriment d'una carta que John Lennon li va escriure 40 anys enrere, i que mai va rebre. Un repartiment de luxe.

Bill Murray és el protagonista de 'Rock the Kasbah' dirigida per Barry Levinson. El famós actor es posa a la pell d'un manager musical, que viatja amb la seva darrera clienta a Afganistan per realitzar una sèrie de concerts. Un cop allí però es queda tirat, sol i sense diners, passaport o transport per tornar a casa. Coneixerà en aquest context quan sembla que res pot anar a pitjor, una noia amb una veu increïble.

Joachim Trier ha dirigit la pel·lícula 'El amor es más fuerte que las bombas'. El film se situa tres anys després de la mort d'una fotògraf de guerra (Isabelle Huppert) amb la seva família seguint de dol. Jonah (Jesse Eisenberg), el fill gran, visita la casa familiar, i descobreix que el seu pare (Gabriel Byrne) i el seu germana Conrad (Devin Druid) gairebé no es parlen.

Pablo Moreno és el director del biopic 'Padre Poveda' protagonitzat per Elena Furiase, Pablo Viña, Daniel Gómez i Raúl Escudero. El pare Poveda va ser canonitzat el 4 de maig del 2003 coincidint amb la visita de Joan Pau II a l'estat espanyol. Pedro Poveda va destacar per la seva feina socioeducativa a les coves de Guadix amb una població que vivia en la ignorància i va ser el fundador de la Institució Teresiana. També va ser un dels primers defensors de la promoció de la dona en el camp educatiu a l'inici del segle XX. Poveda va ser assassinat el 28 de juliol del 36.

Zev (Christopher Plummer), un home de 90 anys és el protagonista del thriller dramàtic 'Remember' dirigida per Atom Egoyan. Zev abandona la tranquil·litat de la residència de la tercera edat en la que viu per venjar-se de Rudy Kurlander, el militar nazi que va assassinar a la seva família 70 anys endarrere.

Per altra banda, s'estrena el documental musical 'Janis' dirigida per Amy J. Berg. El llargmetratge fa servir molt material d'arxiu, gran part d'aquest és inèdit i fins i tot les cartes que l'artista va escriure als seus pares, narrades per la cantant Cat Power, per descriure i retratar a la cantant Janis Joplin.