El festival Strenes omplirà de música en directe la ciutat de Girona durant el mes d'abril. La cita arrenca el 2 d'abril i els organitzadors aposten novament pel factor sorpresa després de l'èxit de l'any passat amb l'actuació dels Sopa de Cabra al teulat de l'oficina de turisme. Enguany, tampoc han donat detalls de l'actuació que donarà el tret de sortida. Fins al 24 d'abril hi haurà una quarantena de concerts d'artistes que estrenen àlbum o espectacle, convertint el festival en la primera cita obligada de la temporada musical a Catalunya. Sopa de Cabra, Quimi Portet, Adrià Puntí, Els Catarres o Marina Rossell són noms destacats. La clausura anirà a càrrec de Macaco, que farà un concert amb arranjaments íntims on repassarà els seus èxits des d'un escenari de luxe: les escales de la Catedral.

El festival Strenes arriba a la quarta edició i s'ha consolidat com la cita que marca l'inici de la temporada musical a Catalunya i per la qual passen diferents artistes que estrenen disc o espectacle abans de començar les gires. "Tenim una gran responsabilitat perquè programadors de festivals i de festes majors ens observen i posen el termòmetre als diferents espectacles per veure si els contracten o no", ha explicat el director del festival, Xavi Pascual. El festival té una participació de més de 20.000 espectadors, generant un impacte econòmic per a la ciutat de Girona de 750.000 euros.

L'any passat, el festival va optar per donar el tret de sortida amb un concert sorpresa. Durant setmanes, va anar sembrant la intriga sobre qui seria l'artista i, pocs dies abans, es va confirmar que Sopa de Cabra retornava als escenaris i ho feia amb una actuació al terrat de l'oficina de turisme de la ciutat, en ple centre. L'espectacle va servir perquè els gironins anunciessin gira i va aplegar centenars de persones. De fet, els Sopa de Cabra retornen aquest any a l'Strenes amb el seu nou disc i amb les entrades exhaurides.

Inici amb sorpresa, final a la Catedral amb Macaco

Enguany, el festival aposta per un concert sorpresa per inaugurar la cita. "Us demanem complicitat i que confieu en nosaltres, en les properes setmanes anirem donant més informació", ha assegurat Xavi Pascual. El que sí s'ha desvetllat és la manera com es posarà punt i final a pràcticament un mes de concerts. L'Strenes ha programat una actuació de Macaco a les escales de la Catedral (amb aforament per a 800 persones) on l'artista repassarà els seus èxits amb uns arranjaments més íntims.

Nous escenaris

Les escales de la Catedral són un dels nous escenaris del festival, al que cal sumar-hi també el Museu d'Art on hi haurà actuacions de format més íntim per a un centenar de persones. També guanya protagonisme la plaça de Sant Feliu que, després d'una tímida incursió l'any passat, acollirà sis actuacions i també una fira de 'Food trucks' per complementar les actuacions. Els concerts seran el dia 9 d'abril (Animal, The Excitements i Germà Negre) i el 16 d'abril (Maïa Vidal, Joan Colomo i Zoo).

Noms destacats

El festival ja havia avançat alguns dels noms més destacats que passaran pel festival, com els Sopa de Cabra, Quimi Portet amb el seu nou disc 'Ós bipolar', Adrià Portet amb 'La Clau de girar el taller' -on, a més, interpretarà cançons que no va acabar posant al disc- o Marina Rossell amb 'Cançons de la Resistència'.

El festival s'articula en quatre seccions: 'Strenes', 'Únics', 'Descobertes' i 'El que vindrà'. En la primera secció destaca també la presentació del nou disc dels The Excitements, Sara Pi amb Raynald Colom o el Tribut a Sangraït que uneix Quim Mandado amb l'Orquestra de Cambra de l'Empordà i els LGP. Altres novetats discogràfiques d'aquesta secció són les de Joan Colomo ('Sistema'), Joana Serrat ('Cross The verge') o Núria Graham amb 'Ep in the cave'. En l'àmbit de la cançó d'autor, també presentaran novetats Marina Rossell, Joan Isaac, Cesc Freixas o Pau Alabajos.

Pel que fa a la secció 'Únics', el director, Xavi Pascual, ha destacat que possiblement sigui una de les millors en els quatre anys de vida del festival. El nom principal és el de Macaco, que protagonitzarà el concert de clausura, i també destaca l'actuació d'Els Catarres amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona, Adrià Puntí i el cinquè aniversari de Reggae per Xics per als més petits.

La secció 'El que vindrà' està pensada per apostar per la "classe mitja musical" i ajudar-los en la seva projecció. Noms destacats són Zoo, Gemma Humet, Sadness, Animal i Germà Negre.

Més de 300 propostes per participar al festival

Així mateix, el festival aposta per fer aflorar les "descobertes musicals" del país i programa actuacions d'artistes que creu que val la pena donar a conèixer. És el cas de Maria Arnal i Marcel Bagés, Dom La Nena, Trau, Marion Harper, Paula Grande, Anaïs Vila, The Risas, Clara i també els grups semifinalistes al concurs Intro. El festival ha rebut més de 300 propostes per participar al festival, la majoria a la secció 'Descobertes'.

Moltes de les actuacions del festival són gratuïtes i les entrades més cares són a 25 euros. "Hem fet un esforç en els preus perquè volem que no siguin un fre per poder accedir i descobrir artistes", ha remarcat el director del festival, que ha criticat que el 21% de les entrades se'n van a pagar l'IVA cultural.

El festival té un pressupost de 251.000 euros i el 60% està aportat per les administracions (Diputació, Generalitat i Ajuntament de Girona) i també pels patrocinadors. El 40% del pressupost ve de la venda d'entrades.