El Carnaval de l´Escala estarà marcat, aquest any, per les obres al front marítim, treballs que ­obligaran a modificar provisionalment el tradicional recorregut de la rua principal, la d'aquest diu­menge al matí. Tot i això, la participació ja s´ha previst que sigui massiva. La setmana passada ja s´havien inscrit unes 1.300 persones, 20 colles i, d´aquestes, 18 amb carrossa.

El nou recorregut s´iniciarà, com és habitual, a l´avinguda Girona i seguirà per l´Ave Maria. És en aquest punt, on les carrosses enfilaven en direcció el front marítim, on ara tombaran en sentit contrari fins al carrer Llevant per concloure a la plaça Catalunya. Es tracta d´un circuit tancat. El dubte, però, és si l´any vinent, després de les obres, se´ls permetrà desfilar al costat del mar. "No està clar si hi haurà prou espai per passar les carrosses", reconeix Carles Piqué, membre de la comissió de Carnaval La Farandola. Tot i això, Piqué matisa que, els anys que fa molta fred, "a la platja no hi ha ningú".

Evitant massificacions

La rua del diumenge és l´única que es fa a l´Escala, a diferència d´altres pobles on se´n fan fins a tres o quatre. És cert que el dissabte a la tarda també es fa una cercavila, però aquesta és exclusivament infantil. Anys enrere s´havia arribat a organitzar una rua el dissabte a la nit, però quan el Carnaval va començar a créixer es va descartar i concentrar tot en diu­menge. Malgrat l´abast que ha agafat la festa, mai se´ls ha escapat de les mans als organitzadors. "Segurament, aquest horari matinal fa que sigui un Carnaval més familiar", comenta Piqué. Moltes de les comparses que hi participen fugen d´altres llocs molt massificats on cal esperar moltes hores per desfilar.

"El nostre és un Carnaval molt arrelat i diferent de la resta", assegura orgullós Josep Lluís Córdova, membre també de la Comissió de Carnaval a la qual està vinculat des que tenia 18 anys, ara fa quasi un quart de segle. En aquest sentit, tant Piqué com Córdova evidencien que no hi ha relleu amb les generacions joves. "Fa sis o set anys que no vol entrar ningú a la comissió; abans hi havia més ganes d´ajudar, ara els joves volen només divertir-se però no implicar-se en organitzar", reconeix Córdova.

De festa, n´hi haurà. Dissabte a la tarda es farà la cercavila infantil amb arribada al pati de l´escola Empúries on es repartirà xocolata. No faltarà tampoc el ball per als més menuts. A la nit, l´orquestra Maribel amenitzarà el ball de Carnaval. Caldrà reservar forces per a l´endemà, diumenge, quan tindrà lloc la gran rua escalenca que conclourà amb un bon dinar a la sala. A la mitja part es donaran a conèixer els guanyadors del concurs de carrosses i comparses. Mentrestant, el grup Removida els animarà a moure l´esquelet. El Carnaval es clourà dilluns amb un dinar de germanor i un ball.