Si dijous a la nit, els empordanesos tenen una cita amb la festa de Cap d´Any, divendres centenars de persones s´arribaren fins al cap de Creus a Cadaqués i a Montgó, a l´Escala, per veure sortir el primer raig de sol del nou any i viure i ballar, si s´escau, una sardana de germanor.

L´aplec més nostrat és, sens dubte, el de Cadaqués. Se celebra des de fa vint-i-set anys i arrenca a les 7 del matí. L´acte inclou sardanes amb la cobla Vila de la Jonquera i una xocolatada popular. A Cadaqués tenen una altra tradició, només pensada per als més valents: una capbussada popular a la platja del Llané Gran. En cas de llevantada, s´ha previst fer-la a la platja del Ros i, per refer-se, se servirà una copa de cava.

Una dècada de tradició

A Montgó, l´Aplec del Sol Ixent enguany celebra els seus primers deu anys. Es fa davant la Torre, al capdamunt de Punta Montgó, a partir de les 7 del matí. Aleshores es balla una part d´una audició de sardanes, quan encara és fosc, interpretada pel Foment del Montgrí i l´altra en el punt més oriental i meridional del poble. A la mitja part s´ofereix xocolata calenta al públic. L´any passat se´n van servir 48 litres a més de 350 assistents.