Les reserves de sopars d'empresa per les festes de Nadal es recuperen a bon ritme i augmenten en relació amb l'any passat, segons Pere Chias, president del gremi de Restauradors de Barcelona. Chias reconeix que el desembre de l'any passat els restaurants van ''començar a notar una millora'' en la facturació del desembre però aquest any els resultats són millors. Tot i això, Chias assegura que ''seria molt agosarat dir que la crisi s'ha acabat'' perquè si bé la macroeconomia ho apunta, la microeconomia, amb un nivell tan alt d'atur, indica que ''la crisi encara és aquí''. Chias afirma que després de la crisi el client ''regateja'' el preu o si més nou reclama un preu tancat entre 25 i 35 euros per cap.

Pere Chias està satisfet pel ritme de reserves que s'observa aquests dies previs a les festes de Nadal i de Cap d'Any. El president del gremi de restauradors de Barcelona adverteix, però, que si bé les reserves augmenten en relació amb l'any passat, que va ser el primer amb una millora des de l'inici de la crisi, ara el problema que tenen els restauradors és ''l'estancament de preus''.

El restaurador assenyala que en una ciutat com Barcelona, on la competència és tan intensa entre establiments, els preus s'han estancat en relació amb l'any passat. Chias assegura que la franja mitjana de preus que exigeix el client està entre 25 i 35 euros per comensal.

El llarg període de crisi ha canviat els hàbits tan de l'oferta com de la demanda. Ara, el client ha aprés a ''regatejar'' el preu o si més no en el moment de fer la reserva reclama un preu tancat per comensal, segons el president del gremi. Chias afegeix que el restaurador, l'oferta, s'ha hagut d'adaptar a les noves exigències del consumidor.

Per Chias seria ''agosarat'' dir que la crisi s'ha acabat. El restaurador explica que si bé les notícies econòmiques de l'escenari macroeconòmic indiquen que la crisi s'ha superat, en el món de la microeconomia, que ''és on viuen els restaurants'', la crisi continua perquè encara hi ha un alt nivell d'atur. ''S'ha de ser realista i per superar la crisi s'ha de sortir d'aquest món amb gent amb tanta necessitat'', rebla. Chias afegeix que ''la crisi global del país no està vençuda ni molt menys''.