- ´Ariadna, un recorregut interactiu per la literatura catalana del segle XX´ és un documental interactiu que explora les relacions entre societat i literatura, a través d´un recorregut pels seus principals autors i el seu paper en la construcció social i cultural del país. El documental de Gemma Rodríguez i Laura Piaggio, coproduït per Gueparins i Piaggiodematei -amb el suport de TV3, l´ILC i la Fundació SGAE- arrenca amb una primera entrega sobre el període 1939-1998 (any de l´aprovació de la Llei de política lingüística). El treball té vocació educativa i de fet s´adreça adreça als mestres i alumnes d´Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat, més enllà de ser d´accés obert al públic general.

El documental, o més ben dit, aquesta primera part del documental sobre la literatura catalana del segle XX, permet un visionat lineal resseguint la cronologia temporal, amb diversos nuclis temàtics, autors i obres relacionades. Al mateix temps, però, el caràcter interactiu fa que al llarg del relat l´usuari pugui anar accedint a altres ´inputs´ (continguts propis o enllaços externs) associats a la història principal i que faran aturar la trama principal per reproduir aquests altres itineraris.

Aquest treball té vocació pedagògica en el seu origen, per bé que és accessible a través d´Internet a tot aquell que accedeixi a la pàgina web del documental. Gemma Rodríguez, co directora i impulsora del projecte, ha exposat aquest dimecres que tot plega respon a la seva inquietud sobre el paper de la literatura i els seus autors en tota societat "per poder avançar".

Així doncs les seves directores es van adreçar d´entrada a la Institució de les Lletres Catalanes per aconseguir la seva implicació i supervisió dels continguts. El van obtenir, i a través seu tot el contingut literari ha estat supervisat per la Institució i, a més, "validat" pel departament d´Ensenyament per a que fos adequat per al seu ús en centres educatius. I és que, de fet, el documental està específicament dirigit a mestres i alumnes d´Educació Secundària Obligatòria i de Batxillerat, alguns dels quals han assistit avui a la presentació.

L´escriptor i tècnic del departament, Vicenç Llorca, ha destacat avui el doble component "relacional i col·laboratiu" d´aquest treball. D´una banda, ha dit, el contingut textual que inclou el documental "està viu", a través de comentaris d´escriptors, recitats, etc. De l´altra, mostra una voluntat col·lectiva i col·laborativa, "amb un volum d´informació més elevada del que es pot percebre en primera instància", amb hipervincles que dirigeixen a treballs i materials de tercers sobre els propis textos seleccionats.

De la seva banda, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha posat de manifest que aquest projecte -"trencador, innovador", ha comentat- es remunta a l´abril de 2013 quan una de les directores la van anar a veure per explicar-li la idea. "Semblava interessant un projecte que obrís finestres i que utilitzés les xarxes per apropar la literatura", ha destacat, tot i admetre que aleshores el concepte de ´webdoc´ o documental interactiu no era d´ús comú i es plantejava com tot un repte.