La Marató de TV3, dedicada enguany a la diabetis i a l'obesitat, posarà a la venda 220.000 còpies del disc el diumenge 29 de novembre -com a dia únic- a través de quinze mitjans de comunicació, tres més que l'any passat. 'El disc de La Marató', que reuneix artistes com Macaco o Raimon, oferirà vint cançons, tretze de les quals adaptades per primera vegada al català i amb set intèrprets que debuten en aquesta llengua, com Niña Pastori o Bebe. 'El llibre de La Marató', editat per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i el grup Llegir en català i que ja es pot adquirir, reflecteix la situació dels afectats per aquestes malalties metabòliques a través de catorze relats i diverses il·lustracions.

El disc de La Marató' d'enguany és "el més emocional". Així l'ha qualificat el seu director, Àngel Lacalle, en la presentació aquest dijous als estudis de TV3. L'onzena edició del disc reuneix un total de vint temes, quinze dels quals han estat número 1 històrics. En les últimes quatre edicions, 'El disc de La Marató' ha estat el més venut de l'estat espanyol en xifres absolutes i el més venut al món, entre les 185.000 i les 200.000 còpies, en un sol dia.

Encapçalat enguany per 'Qualsevol nit pot sortir el sol' interpretat per Macaco, el disc és una proposta musical que versiona en català cançons d'estils i gèneres diferents i que transmeten sentiments com la solidaritat, l'esperança, el dolor, la generositat, l'amor i l'amistat. Per primera vegada, s'incorpora en un mateix disc 'oldies' catalans d'artistes com Raimon -que interpreta amb l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) 'Animal d'esperances i memòria'-, Joan Manuel Serrat, Lluís Llach i Jaume Sisa.

El disc també conté dos èxits flamants, 'Fotografia' ('Photograph', d'Ed Sheeran), interpretada per Caïm Riba, i 'Tu vas lluitar' ('Impossible', de James Arthur), cantada per Gemma Humet amb l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Una de les novetats de l'edició d'enguany és la incorporació d'una cançó en anglès cantada per la família dels Súpers i els SP3.

Amb 20.000 còpies més que l'any passat, el disc es distribuirà amb els diaris generalistes 'El Periódico de Catalunya', 'El Punt Avui', 'La Vanguàrdia', 'Diari de Tarragona', 'Segre', 'Diari de Girona', 'Regió7' i l''Ara' i s'hi sumen el retorn de 'La Mañana' i la incorporació del 'Diari de Sabadell' i 'Diari de Terrassa'. També es podrà adquirir amb els esportius 'Sport', 'Mundo Deportivo', 'La Grada' i 'L'esportiu'.

En les onze edicions del disc han col·laborat més de 4.500 persones per enregistrat 200 cançons, 135 de les quals s'adaptaven per primer cop al català. En total, 270 artistes, 77 dels quals han cantat per primera vegada en català. En les deu primeres edicions s'han venut 1.470.000 còpies i han aportat 5,5 milions d'euros a la Fundació de La Marató. El 2014, se'n van vendre 180.000 còpies físiques i 7.000 de digitals.

L'audiollibre, novetat dels relats d'aquest any

Catorze escriptors i set il·lustradors s'han unit per bastir la vuitena edició d''El llibre de La Marató', que ha comptat amb nou editorials independents catalanes sota el segell associatiu de Llegir en català. Amb 17.000 exemplars distribuïts, el llibre es troba en les primeres posicions en les llistes de ficció en català després d'una setmana als punts de venda.

A més del format en paper i el digital a les plataformes Bookwire, Arnoia i Amabook, una de les novetats d'enguany és que es podrà adquirir en format d'audiollibre, amb la lectura de l'actor i doblador David Espuny.

Un dels autors del llibre, el periodista i escriptor Martí Gironell, ha destacat el poder de la "paraula escrita i cantada" en les persones afectades per una malalta perquè les històries permeten "connectar i tenir empatia". Amb referència al seu relat, 'Retirar-se per guanyar' i amb Marc Aureli com a protagonista, Gironell ha afirmat: "Si grans emperadors van ser capaços de baixar del cavall, i 'del burro', per retirar-se un moment , és bo fer-ho per guanyar en salut i en un mateix".

Al llarg dels anys, més de vuitanta autors, entre escriptors i il·lustradors, han col·laborat en el projecte del llibre i se n'han venut 70.000 amb una recaptació de 330.000 euros.

La Marató de TV3, el 13 de desembre, dedicada a les malalties metabòliques més freqüents

La 24a edició de La Marató de TV3, amb el programa el diumenge 13 de desembre, es dedica a les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya i té per lema: '1 de cada 4 tenim diabetis o obesitat i la meitat no ho sabem'. Com cada any, centenars d'activitats i propostes arreu del territori se sumen al programa televisiu, al llibre i al disc per recaptar fons per a la investigació.

Segons els experts, la diabetis, que provoca la presència de nivells elevats de sucre a la sang, afecta prop del 14% de la població de Catalunya i la meitat ho desconeix. L'obesitat és una patologia cada vegada més freqüent en la població mundial i aquest augment va lligat a l'estil de vida associat als països desenvolupats. Ara bé, moltes de les causes biològiques, ambientals i condicionants genètics potencials es desconeixen encara. Es calcula que l'índex d'obesitat entre la població infantil s'ha triplicat en els últims quinze anys.