La documentació arqueològica sobre la viticultura i l'elaboració del vi de l'Antic Egipte és una de les més extenses i antigues. La vinya es cultivava al Delta del riu Nil des del Període Predinàstic (4000-3100 aC) i, des d'aleshores, a les tombes es dipositaven gerres de vi per tal que el difunt en pogués beure en el Més Enllà.

A Egipte, el vi era una beguda de prestigi que consumien principalment la familia real i els nobles durant els àpats, i s'oferia als convidats en banquets. En canvi, el poble, en general, bevia cervesa i només bevia vi en els festivals religiosos.

El projecte ´Irep en Kemet' (Vi del Antic Egipte) té com a objectiu documentar el patrimoni arqueològic de l'antic Egipte relacionat amb la cultura del vi i posar de manifest la importància d'aquest llegat en la regió Mediterrània. L'equip del projecte ´Irep en Kemet', sota la direcció de la doctora Maria Rosa Guasch Jané, està format per Sofia Fonseca i Mahmoud Ibrahim.

A les parets de les tombes dels nobles de l'antic Egipte es troben representades escenes de viticultura i elaboració de vi que daten del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC). El nostre equip ha documentat i analitzat totes les escenes de viticultura i elaboració de vi de les tombes egipcies, i interpretat les dades recopilades (iconografia i textos) per entendre millor els diferents aspectes relacionats amb la producció de vi a l'antic Egipte.

S'ha creat una base de dades bibliogràfica per recopilar tots els llibres, articles, tesis, etc. relacionats amb el vi i la viticultura i l'enologia a l'antic Egipte, i una base de dades de les escenes de viticultura i enologia per documentar totes les pintures i/o relleus i també els textos associats a aquestes imatges datades des del Regne Antic (2575-2150 aC) fins al Període Greco-Romà (332 aC-395 dC).

L'any 2013 vam realizar una missió fotogràfica a Egipte, amb l'autorització del Consell Suprem de les Antiguitats (SCA) d'Egipte, per tal de fotografiar totes les escenes de viticultura i producció de vi de les tombes de l'antic Egipte. La missió es va dur a terme degut a les dificultats d'obtenció d'autoritzacions per publicar les fotografies de les escenes de viticultura i enologia, i al fet que algunes mai van ser dibuixades ni fotografiades, i per tant moltes d'aquestes escenes no estaven disponibles per ser estudiades ni publicades.