La Casa de Cultura de Girona acollirà fins el pròxim 19 de desembre l'exposició 'La verema dels 80. Una emigració civilitzada', un recull de 80 fotografies en banc i negre del gironí Jordi Mestre que mostren l'itinerari dels temporers espanyols que durant els anys 80 marxaven al Midi francès per fer la verema. Les instantànies mostren l'itinerari dels temporers des de la sortida de les seves llars fins a l'arribada a les vinyes i també els treballs de recol·lecció. Aquestes fotografies, en gran part inèdites, han adquirit en aquests trenta anys un valor documental extraordinari i donen testimoni d´un fenomen que, malgrat que s´ha reduït notablement, encara es produeix.

Durant les dècades dels seixanta, dels setanta o dels vuitanta del segle passat, centenars de milers de persones, entre les quals famílies senceres i pobles en massa, creuaven la frontera per anar a fer la verema al Midi francès. La majoria provenien del Llevant peninsular que s'afegien a la gent de l´Empordà que des dels anys 20 creuava la frontera per veremar.

La majoria d'aquests temporers venien de treballar a l´estiu a la costa per després del raïm fer la campanya de l´oliva a Jaén o la de l´espàrrec a Logronyo. En tot cas, anar a veremar a França representava un alleujament econòmic important per a famílies que estaven molts de mesos a l´any sense feina.

Tot i que als anys 80 les condicions del viatge a França van millorar perquè l'estat espanyol va entendre que l'activitat suposava una important entrada de divises tot i durar només algunes setmanes, no va passar el mateix amb les condicions de feina d'uns treballadors que, tot i fer jornades de més de 10 hores en unes condicions molt precàries, no aixecaven la veu per por de no ser contractats en posteriors companyes. Unes condicions, tant les del viatge com les de la feina a les vinyes, que queden molt ben documentades a les fotografies exposades.

Anar a veremar al Sud francès, tradició ja centenària, no sembla que s´hagi d´aturar. De les 65.000 persones que, oficialment, van creuar la frontera amb els papers en regla el 1983, any del qual daten les imatges de l´exposició, s´ha passat a les 15.000 d´enguany, una xifra menor que la de les veremes de fa ben pocs anys.

Jordi Mestre i Vergés

Jordi Mestre i Vergés (Girona, 1953) té una llarga trajectòria com a fotògraf, professió que ha exercit en tots els àmbits: el fotoperiodisme, la conservació i restauració de fotografia antiga, la fotografia científica, arqueològica, publicitària i de viatges, i també a la divulgació. En quaranta anys d´exercici de la professió ha reunit un fons d´entre 300.000 i 400.000 fotos que actualment està digitalitzant, on s´inclou la seva col·laboració amb mitjans i empreses com El Periódico, Avui, Época, Cambio 16, Tiempo, el grup Bassat Ogilvy, el seu treball com a responsable de fotografia en excavacions arqueològiques a Atapuerca, l´Abric Romaní de Capellades, Orce i en expedicions també arqueològiques a la Baixa Califòrnia, el Marroc i Algèria o l´exhaustiu catàleg del romànic català que està elaborant en el present.