El veterà Ridley Scott acostuma a donar moltes alegries quan s´endinsa en el cinema fantàstic, i és per això que s´ha celebrat molt que sigui ell qui firmi l´esperada adaptació cinematogràfica de la novel·la d´Andy Weir. Marte s´ha convertit en tot un èxit, fet que demostra la bona forma del gènere.

Hi ha hagut la temptació de comparar aquesta pel·lícula amb Interstellar, ja no només per la seva barreja d´odissea espacial i reflexió humanista, sinó per la presència de Matt Damon. Però el cert que és el film, si s´assembla mínimament al llibre que l´inspira, ha de ser un homenatge a la ciència-ficció clàssica, molt basat en el sentit de la meravella i, sobretot, en un humor soterrat que posa l´accent en les paradoxes de l´instint de supervivència.

El protagonista de la cinta, l´astronauta Mark Watney, viatja en una missió espacial a Mart. Però mentre és sobre el terreny, una forta tempesta el separa de la resta de la tripulació, que el dóna per mort. Aïllat, amb poquíssims recursos per sobreviure, Watney traça un pla per intentar comunicar-se amb la Terra mentre descobreix que Mart és un planeta ple de sorpreses.

Dotada de l´habitual perfecció tècnica del cinema de Scott i amb una gran feina dels grans professionals de què s´ha envoltat (menció especial a la mesurada banda sonora de Harry Gregson-Williams), Marte brilla per un espectacular repartiment que inclou, al costat de Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig, Sebastian Stan, Michael Peña, Aksel Hennie, Sean Bean, Chiwetel Ejiofor, Jeff Daniels i Mackenzie Davis, la magnífica protagonista de la sèrie Halt and Catch Fire.