El cant mariner surt un dia a l'any de les tavernes i puja a un escenari per desplegar cançons amb regust de sal per a desenes de milers de persones. Més de 35.000 espectadors han seguit la 49a edició de la tradicional Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. El públic té clar quines són les cançons més esperades: mocador enlaire per corejar 'La Bella Lola' i un cremat per acompanyar 'El meu avi'. Tres grups de Palafrugell, Port-bo, Neus Mar i Arjau, i una formació de Montcada i Reixac, l'Espingari, han satisfet les exigències del públic amb 22 cançons. Ara, Calella comença a preparar la gran festa en què s'ha de convertir el mig segle de la cantada.

La cantada d'havaneres marca l'inici de la temporada d'estiu a la zona de Calella de Palafrugell. L'ànima de l'espectacle és la platja de Port-Bo, on un any més han instal·lat un gran escenari decorat amb temàtica marinera i unes grades per acollir 1.500 espectadors. Amb 49 anys d'història i a punt de complir el mig segle, la cantada s'ha convertit des del 1966 en la trobada de referència per als amants de les havaneres. "Jo ja venia de petita, quan no hi havia grades i escoltàvem les havaneres des de la sorra", recordava una de les veteranes com a públic.

La cantada ha esgotat les entrades que s'havien posat a la venda. Tot i això, l'Ajuntament de Palafrugell calcula que cada edició entre 30 i 40.000 persones es desplacen fins al municipi per seguir la trobada marinera també des d'altres llocs, com les pantalles gegants instal·lades a la platja de Canadell, del Port Pelegrí, la Plaça Nova i la platja de Llafranc o des del mar a bord d'un vaixell.

"Això ja s'ha convertit en una festa major per a Calella de Palafrugell, els palafrugellencs aprofiten les havaneres per convidar els amics a casa i per gaudir de l'inici de l'estiu", ha afirmat el regidor de promoció econòmica, Albert Gómez.

Durant la vetllada, que s'ha allargat durant més de dues hores, s'han escoltat 22 cançons a mans de quatre grups. Un dels de Palafrugell, Arjau, han estat els responsables de trencar el gel amb els temes 'L'avi Meliu', 'Pastor del mar enllà', 'Una noche que de amores yo soñé', 'Sireneta' i 'La Paloma'. Després d'ells, l'única formació que no era de Palafrugell aquest any, L'Espingari que ha interpretat 'Sons de mar', 'Un viejo amor', 'Encisadora', 'Al pirata Joan Torrelles' i 'Bitxintxo'.

El tercer grup a pujar a l'escenari ha estat 'Neus Mar', que ha cantat 'Mare vull ser pescador', 'Una barca xica', 'Alfonsina y el mar', 'Temps perdut' i 'Habaneras de Cádiz'. Els últims han estat els més de casa de tots, perquè han actuat en totes i cadascuna de les edicions de la cantada d'havaneres i, de fet, van ser impulsors de la trobada de cant de taverna: Port-bo. Han fet corejar 'Barquejant', 'La Sirena i la lluna', 'La caña dulce', 'La Gavina' i 'Lola la Tabernera'.

Després d'això, ha arribat el moment més esperat per tothom. La nit s'ha tancat amb la interpretació de 'La bella Lola' i 'El meu avi' amb tots els grups a l'uníson. Amb els primers acords, tot el públic a agafat el mocador blanc i l'ha fet onejar seguint els ritmes i les melodies de les guitarres. Al final de tot, un grup de persones han format 'Independència 27-S' amb lletres gegants a la sorra de la platja i bona part del públic ha cridat a favor de la independència de Catalunya.

Posteriorment i com ja és tradicional, els grups han ofert concerts de proximitat a les tavernes de Calella de Palafrugell, per ver viure l'autèntic cant de taverna.

Preparant el mig segle

Per celebrar el mig segle, ja han previst la creació d'una comissió presidida pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que comptarà amb la "participació activa" del territori.

El primer tinent d'alcalde, Albert Gómez, ha ressaltat que aquesta comissió treballarà amb dos objectius. Per una banda, donar més difusió al món de l'havanera i, per altra banda, potenciar la cultura popular com a motor econòmic.

La cantada té els seus orígens l'any 1966 amb una trobada de cantaires a la taverna de Can Batlle. Des del principi va tenir un gran èxit i això va obligar els organitzadors a repetir l'acte a la platja d'en Calau (Calella). A partir de l'any 1969, l'Associació d'Amics de Calella -organitzadora de la Cantada en aquell moment-, va decidir traslladar-la a la plaça del Port Bo, on es celebra actualment.