Quatre formacions vingudes de diferents punts de Catalunya han pujat aquesta nit dalt de l'escenari del Festival Acústica de Figueres, instal·lat davant de la plaça de l'Ajuntament, per competir en la primera semifinal de la 13a edició del concurs Sona 9. Es tracta de Venus Iacta Est (indie-folk) i Llorere (pop-folk) de Barcelona; Els Navegats (rock galàctic) de Sant Feliu de Llobregat i La Perdiu Spencer (dream-pop) de la Bisbal d'Empordà. Tots ells han interpretat durant mitja hora temes propis i han cantat un poema musicat -han escollit poemes de Salvador Espriu i de Vicent Andrés Estellés- i l'adaptació al català d'un tema d'un altre artista, tal com exigien les bases del concurs.

La formació barcelonina Venus Iacta Est, inspirada per diferents músiques del món i amb el pop i el folk de referència, ha estat l'encarregada de trencar el gel amb la cançó 'Vol al centre de la nit'. A banda de temes propis, també han escollit musicar el poema 'XXV' de Salvador Espriu i han versionat el conegut 'Perfect Day' de Lou reed.

El següent torn ha estat el dels Navegants vinguts de Sant Feliu de Llobregat. Es defineixen com a "poètics" i "galàctics" i s'inspiren amb l'obra de cantautors com Jaume Sisa o Pau Riba. La seva posada en escena ha consistit en barrejar versos de poemes inèdits amb temes seus. La formació ha optat per musicar a Vicent Andrés Estellés amb la poesía "83" i versionar la cançó de The Byrds, "I wasn't" born to follow".

El so d'un rock intens amb una veu estripada de la cantant ha estat la carta de presentació dels barcelonins Llorer que han fet vibrar els assistents. En aquest concert de semifinals del Sona 9, la formació també ha decidit musicar el poema de Salvador Espriu "XXV", mentre que a l'hora de versionar una cançó ha escollit "One Line" de PJ Harvey, artista de culte amb qui la cantant se sent molt identificada.

Finalment, La Perdiu Spencer han tancat aquesta primera semifinal amb un repertori molt eclèctic, que defineixen com a 'dream-pop' i que és una mena d'art-rock casolà barrejat amb sons de folk-rock. Han interpretat una versió de 'Mad World' de Tears for Fears i han musicat també '83' de Vicent Andrés Estellés.

La següent ronda de semifinals

La resta de grups classificats a semifinals, que actuaran en els concerts del Mercat de Música Viva de Vic el divendres 13 i del BAM el 21 de setembre, es faran públics el proper diumenge a través de la web del Sona 9 i a iCat.cat.

El mes d'octubre, el jurat escollirà els cinc grups que passaran a la fase final, que es farà a Icat FM amb un concert acústic i interpreten una cançó amb un estudi professional amb el miqui puig com el productor. D'aquests tres, passaran a la final que es farà el mes de novembre en una sala de Barcelona i on actuaran també els guanyadors de l'anterior edició, els Empty Cage.

El Concurs de Maquetes Sona 9 és la plataforma de grups emergents més important dels Països Catalans i va dirigit a tots els grups i solistes de qualsevol estil musical que cantin en català i siguin nous valors de l'escena. L'organitzen la revista musical Enderrock i els mitjans públics iCat.cat i Televisió de Catalunya, amb el suport de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, a més del patrocini d'Estrella Damm.

El premi al guanyador del concurs és la gravació i edició d'un disc amb un productor professional, una gira de concerts per Catalunya i la gravació d'un videoclip. El segon classificat - premi Joventut- podrà gravar un CD-EP amb quatre cançons en un estudi professional i farà una gira de concerts promocionals per Catalunya. El tercer classificat i premi Èxit, s'endurà 2.000 euros en material musical. Els finalistes gaudiran també d'una estada d'una setmana a la Xarxa d'Albergs de Joventut de Catalunya per preparar les cançons del disc i la gira.