Sis anys després d'iniciar la seva "metamorfosi", el Festival Internacional de Música de Cadaqués ha trobat el model idoni, únic i particular, com ho és Cadaqués, que combina espectacles de pagament i gratuïts, diferents espais i una gran diversitat d'estils musicals. La 42a edició del festival ha ofert durant 15 dies (del 3 al 18 d'agost) música cada dia, amb un concert com a mínim, aconseguint una sensació de "festival permanent".

En l'edició 37.1, ara fa sis anys, el Festival de Cadaqués, el segon més antic de Catalunya, es va professionalitzar per sortir de l'Església i iniciar una nova etapa a Sa Conca. A l'edició 42, s'ha consolidat un model plural, que integra els dos espais, a banda d'altres d'emblemàtics, i que abraça totes les tendències i la filosofia d'aquesta població. Cadaqués no pretén tenir un festival de grans estrelles sinó un festival que reflexi la idiosincràsia d'un poble culturalment dinàmic i singular. Només a Cadaqués es poden veure escenes com la col·laboració de Julieta Venegas i Albert Pla, Obrint Pas lluitant amb la tramuntana o un grup d'àvies ballant al so de les catalanoafricanes The Sey Sisters.

Pel que fa a l'ocupació dels concerts de pagament, s'ha mantingut entorn del 80% com en les darreres edicions, amb dues actuacions que van exhaurir les entrades: el 25è aniversari de l'Orquestra de Cadaqués, a l'Església, i la de Sara Pi al Celler Martín Faixó de Perafita. Els concerts gratuïts han assolit un èxit aclaparador amb una gran participació. La bona acollida es deu en part que els concerts de pagament s'han ajustat a la demanda del públic oferint preus assequibles -entre els 12 i els 45 euros- i propostes d'interès o molt especials com el primer concert d'orgue que se celebrava al festival, amb Pau Riuró Bofill, que va tenir lloc ahir a l'Església de Santa Maria de Cadaqués, on es troba l'orgue més antic de Catalunya.

L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, ha assegurat la continuïtat d'aquest format de festival assenyalant que "finalment s'ha aconseguit un model sostenible que satisfà a una gran majoria".