'Port of Dragons' és una marca selecta de ginebra que es produeix a Cervera. Tres germans en són els responsables des de la destil·leria que tenen ubicada en una nau al costat de la N-II vella d'entrada a la ciutat. Òscar Tamayo destaca que el més important de la ginebra és el sistema de destil·lació que fan servir, amb alambins de tipus pera que es fan anar des de fa molts segles però que avui en dia pràcticament ja no s'utilitzen. Això aporta una ''qualitat extrema'' al producte, però en limita la producció. Properament, 'Port of Dragons' llençarà al mercat un nou producte: un vodka elaborat amb les mateixes condicions ancestrals que li permetran assolir la categoria de 'premium'.

La marca de ginebres 'Port of Dragons' fa tres anys que produeix aquest licor des de la capital de la Segarra però no va ser fins a l'abril de 2011 que va llençar la mercat el que actualment són les dues varietats que comercialitza: Gin 100% floral i 100% pure. 'Port of Dragons' es considera una destil·leria 'premium' pel tipus d'elaboració que dóna al seu producte, basant-se en un mètode que barreja la tradició ancestral amb les tècniques actuals i una composició de productes de la terra.

En aquest sentit, un dels tres germans que impulsa la destil·leria, Òscar Tamayo, explica que tenen molta cura en la selecció d'herbes que fan servir per elaborar la ginebra. D'aquesta manera, destaca que la gran majoria provenen del territori, com la regalèssia o el ginebró dels Pirineus. Tamayo explica que precisament van decidir implantar-se a Cervera perquè l'àmbit rural els pot oferir tota aquesta matèria primera, ja que molta l'adquireixen a Sant Sadurní d'Anoia, però també per les bones connexions que hi ha amb Barcelona i Madrid.

Tamayo reconeix que en plena efervescència del retorn de la moda dels gintònics en l'oci nocturn, aquesta tendència no els ha afectat directament amb un creixement destacat de la demanda. Remarca que en dos anys han sortit al mercat fins a 300 noves marques de ginebra que fan que hi hagi més consum, però també més oferta i importació. Però tampoc els interessa, perquè la seva filosofia va encarada a adreçar-se a un consumidor que valori el ''producte gourmet, delicatessen o de gamma alta''. Això no obstant, assenyala que aquesta qualitat no es veu minvada en detriment d'un preu elevat del producte, de manera que es marquen l'objectiu que el ''consumidor no hagi de patir un preu excessiu''.

L'àmbit de comercialització actual de 'Port of Dragons' es limita a l'estat espanyol i segons Tamayo la seva ginebra ha arribat ja a totes les províncies de l'Estat. Això no obstant, assegura que han iniciat contactes per treballar en l'àmbit internacional i confia que ben aviat podran començar a exportar producte. Segons Tamayo a Catalunya pràcticament són els únics que fan ginebra en aquestes condicions ancestrals, utilitzant alambins tipus pera que limiten la producció a unes 600 ampolles.

Recerca continua i desenvolupament de nous destil·lats

Òscar Tamayo explica que a 'Port of Dragons' contínuament estan fent recerca i desenvolupament de nous destil·lats. D'aquesta manera, a les seves instal·lacions de Cervera disposen d'un petit laboratori que és on han pres forma les ja consolidades ginebres 100% floral, destil·lada amb fins a 14 herbes diferents amb predomini de la rosa, els lliris i les roselles; i la 100% pure, on destaca la regalèssia, l'aroma balsàmic i el pi i el cedre.

Properament volen llençar al mercat un vodka, que es basarà amb la mateixa filosofia de producció i en vista al Nadal trauran una edició limitada de ginebra que s'ha deixat reposar en una bota de roure.