El 'Cu-cut!' és recordat pels fets que van portar el seu mateix nom. El 25 de novembre del 1905, 300 oficials, molestos amb la campanya de la revista, van assaltar el 'Cu-cut!', la 'Veu de Catalunya' i la seva impremta. Se'n va suspendre la seva publicació fins el 28 d'abril del 1906. Tot i ser recordat per això, la història del 'Cu-cut!' va molt més enllà i per recordar-ho s'ha creat la mostra 'Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats, 1902-1912' a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, inaugurada aquest dijous. El comissari de la mostra Jaume Capdevila ha assenyalat, en declaracions a l'ACN, que el 'Cu-cut!' va ser espectadora dels fets històrics i un actor principal dels seus temps.

L'exposició té com objectiu explicar què va ser la revista, les persones que la feien i el context històric amb el qual va perviure. A la mostra, hi ha originals del 'Cu-cut!', exemplars que mostren el pas de la censura, així com el primer i l'últim número de la revista. Capdevila ha explicat que l'exposició fa una visió panoràmica del que va ser i va representar aquesta revista "emblemàtica dins de la tradició satírica catalana. Una revista que va marcar un impasse artístic perquè s'hi van formar grans dibuixants i va tenir una importància històrica perquè va ser el detonant dels fets del 'Cu-cut!'.

Durant 10 anys i quatre mesos de vida del 1902 al 1912, la majoria dels dibuixos i caricatures el van fer principalment un grup format per Cornet, Llaverias, Junceda, Opisso, Apa i Smith, però s'han identificat un total de 150 signatures d'autors diferents que van publicar a la revista. Al setmanari hi van escriure Manuel Folch, Josep Morató, Manuel Urgellès, Eduard Coca, Ramon Suriñach, Josep Maria Folch i Torres, així com Lluís Folch i Torres. Així mateix, també hi van col·laborar Miquel Costa i Llobera, Josep Carner o Narcís Oller. El darrer número del 'Cu-cut!' va ser el 518 el 25 d'abril del 1912 després de publicar una portada que va crear un gran malestar polític. A la portada es caracteritzava el mestre Millet que havia anat amb l'Orfeó Català a Madrid i el retratava fent caricatures de la "fauna madrilenya".

De fet, Capdevila ha recordat que el 'Cu-cut!' va "causar moltes polèmiques i era combativa, bel·licosa, molt mordaç contra Madrid i les espanyes i defensava el seu posicionament catalanista des del punt de vista de la Lliga Regionalista".

Capdevila ha assenyalat que és "una revista que va canviar la història de Catalunya en el sentit estètic i estilístic i també històric. Era una revista plena de sàtira desinhibida i molt catalanista". De fet, ha indicat que "no va ser la primera feta en català, però és decididament catalanista i defensa els interessos polítics".

El comissari de la mostra ha reconegut que avui en dia es troba a faltar un setmanari com aquest perquè, en "temps convulsos on hi ha un gran moviment social disconforme amb els polítics, la sàtira i l'humor és una eina molt important". Per això, s'ha mostrat convençut de la necessitat d'un 'Cu-cut!' que "fes de revulsiu i espurna en la situació actual".

L'exposició, que es podrà visitar fins el 31 d'octubre, està produïda per Tantatinta, el cap de projecte ha estat el director de l'Arxiu Històric de Barcelona, Xavier Tarraubella i el coordinador, Ramon Grau.