Les cadiretes de bebè a l'estil "suec", les que van ubicades en el sentit contrari a la marxa del cotxe, són les més segures. "Cal mantenir el màxim temps possible al menor en sentit contrari a la marxa, si la cadira i el vehicle ho permeten", recomanen Andrés Medina i Gonzalo Menéndez, de la Direcció General de Trànsit. I és que, segons van explicar, en cas de frenada o impacte el cos pateix molt menys. Per això, van descartar "llegendes", com que els nens s'avorreixen, ploren o poden tenir lesions als turmells. "És millor que es trenqui el coll?", S'ha preguntat Medina. Pel que fa a l'edat recomanada, arriba fins als quatre anys.

I és que els suecs porten moltes dècades d'avançament en les mesures de seguretat viària. "Si mirem enrere a Espanya, les cadiretes només estan des de 1992, i a més durant gairebé deu anys van ser voluntàries", van explicar els experts. En canvi, al país nòrdic ja existien sistemes de retenció infantil "des de la dècada dels anys seixanta". Altres invents, com el cinturó de seguretat, són també de collita sueca. "L'objectiu d'aquests elements de seguretat passiva és minimitzar els efectes de l'impacte sobre el cos", ha indicat.

Els sistemes de retenció infantil poden evitar "el 75 per cent de les morts i el 90 per cent de les lesions", ha subratllat Andrés Medina. Les dades de morts de nens en accidents de trànsit són molt baixos però això no els resta dramatisme. Així, el 2015 van morir a la carretera 19 nens de fins a 14 anys.

Des del primer viatge

Les recomanacions que assenyalen els experts per a un correcte ús dels sistemes de retenció comencen per provar abans de comprar, per garantir que la cadira s'adequa al vehicle. Cal utilitzar-la des del primer viatge del menor i fins que la seva altura inferior als 135 centímetres, encara que és recomanable fins als 150. No complir la normativa es sanciona amb 200 euros i la retirada de quatre punts.

Segons els experts, el problema que es troben moltes família a l'hora d'adquirir un dispositiu de retenció, és que les cadiretes a l'estil "suec" no tenen la mateixa publicitat que les que van en el sentit de la marxa. I van advertir que no tots els dispositius, per homologats que estiguin, són igual de segurs.

La forma de col·locar al menor, a favor o en contra de la direcció del vehicle, està també relacionada amb les normatives. I que actualment hi ha dos sistemes d'homologació, una l'ECE R44 / 04, que és la més antiga, i una la i-Size, que amplia el temps de viatge de l'infant en sentit contrari a la marxa.

No obstant això, més enllà del model triat, segueix sent necessària la conscienciació de les famílies. I és que dels 16 nens menors de 12 anys que van morir en accidents de trànsit, tres no utilitzaven cap accessori de seguretat en el moment de l'accident. Un altre problema, encara que menor, és sobrecarregar els nens amb roba, el que dóna menys seguretat als sistemes de retenció.

El lloc més segur per transportar un nen és a la zona central del seient del darrere, diuen els experts. I això és, ha indicat Medina, perquè "permet vigilància per part de la persona que està conduint, i limitem l'accés de qualsevol part o estructura del vehicle". Encara que tot el seient del darrere és correcte. El que cal evitar sempre són les places davanteres, tret que el vehicle sigui biplaça o al seient del darrere ja vagi ocupat per altres menors.