La combinació més segura al volant és la d'una dona conduint i un home de copilot, segons es desprèn d'un estudi. Els experts han assenyalat que, aquesta parella, malgrat no ser la més habitual a les carreteres, registra una accidentalitat sis vegades inferior als cotxes ocupats per la combinació més insegura: dos homes.

Aquesta és una de les principals conclusions de la recerca 'El copilot i la seva influència en la prevenció d'accidents de trànsit. Una perspectiva de gènere' i que, segons explica la Fundació Línia Directa, és el primer treball a Espanya sobre la figura del copilot de manera independent i que mesura la seva influència real en la seguretat vial.

Els experts han analitzat el perfil del copilot a Espanya, atenent a factors com l'edat i el sexe, establert en termes absoluts sobre la base de l'accidentalitat. Per a això, ha elaborat un perfil del 'copilot imperfecte': un jove home d'entre 18 i 29 anys que no col·labora amb el conductor, parla en excés durant tot el trajecte, critica contínuament la forma de conduir o manipula constantment els dispositius dels quadres de comandament.

En el costat oposat se situen els 'copilots perfectes', que són persones d'entre 60 i 69 anys generalment homes, que presenten una actitud més col·laborativa, provoquen menys distraccions, estan pendents de la senyalització i compleixen sempre les normes.

La recerca destaca que quan es condueix acompanyat d'un 'copilot imperfecte' augmenten les infraccions relacionades amb la velocitat i el frenat sense causa justificada. Així mateix, aquests copilots toleren en excés conductes irresponsables al volant, com la velocitat inadequada (46%), les distraccions (11%), la conducció brusca (7%), les discussions amb altres conductors (6%) o no respectar la distància de seguretat (5%).

No obstant això, amb un 'copilot perfecte' disminueixen les infraccions causades per falta d'atenció. A més, aquest tipus de copilot, no permet al seu conductor circular sense cinturó de seguretat, conduir sota els efectes de l'alcohol i les drogues, saltar-se els senyals o utilitzar el mòbil mentre condueix.

Massa permissivitat

Segons l'enquesta realitzada, el nivell de permissivitat dels conductors espanyols amb les conductes irresponsables dels seus copilots és "bastant alt". De fet, mig milió confessa que permet al seu copilot no posar-se el cinturó de seguretat i més d'un milió toleren que li ensenyin el mòbil mentre condueix. A més, un milió i mig de conductors accepten que el seu copilot li corregeixi contínuament, tres milions i mig que sigui passiu i 10 milions que parli sense parar durant tot el trajecte.

Per gènere, les dones com a copilot no toleren que se superin els límits de velocitat, que no es respecti la distància de seguretat o que es produeixi una conducció brusca. Per la seva banda, l'home copilot és més permissiu amb que el conductor hagi consumit drogues i alcohol, que usi el mòbil o que no respecti els senyals de tràfic.

Més segur viatjar amb copilot

Però, en línies generals, l'estudi revela que la influència de l'acompanyant en el cotxe és "molt positiva", ja que independentment de les combinacions de gènere, viatjar acompanyat en carretera redueix notablement el risc de patir un accident. De fet, l'accidentalitat en cotxes amb copilot és fins a un 35 per cent inferior a la dels cotxes amb un únic ocupant.