Per a diverses generacions d´automobilistes, el Golf GTE és una mena d´impacte. No ens hauríem imaginat mai que un GTI podria recórrer a l´energia elèctrica per oferir-nos el mateix caràcter de sempre. Salvant les distàncies, perquè no és ben bé el mateix, és una mica com quan Porsche va anunciar que el motor del 911 adoptaria la refrigeració líquida. Els temps canvien o ens fem grans..., o totes dues coses alhora. El cas és que als concessionaris de Volkswagen ja hi ha el Golf GTE, que uneix la força d´un motor 1.4 TSi de gasolina de 150 cavalls amb un d´elèctric que en rendeix 102, de manera que és capaç d´oferir-nos uns eficients 204 cavalls. Combinant totes dues energies, l´autonomia del Golf GTE és de 939 quilòmetres, i conduint en mode elèctric en pot cobrir 50 (i el cotxe pot agafar una velocitat màxima de 130 km/h). La caixa del canvi del Golf GTE és una DSG de sis velocitats, dissenyada especialment per a la propulsió híbrida, amb un embragatge triple.

La propulsió híbrida no només ofereix prestacions, sinó que fa que el cotxe sigui més eficient. Tots aquells conductors que facin trajectes curts amb el cotxe per anar a la feina poden, amb el Golf GTE, fer-los conduint en mode totalment elèctric. Amb un endoll convencional, la bateria es carrega totalment en tres hores i mitja (dues hores i mitja si es fa servir un Wallbox -punt de càrrega domèstic preparat específicament per a aquesta funció- o una estació de càrrega pública). En els trajectes llargs, es pot programar que el cotxe faci l´últim tram del viatge en mode elèctric. Per tot plegat, el Golf és un vehicle que combina el dinamisme propi de les versions més prestacionals de la gamma amb la màxima eficiència pel que fa a l´aprofitament de l´energia.

Cinc programes de conducció

El Golf GTE ofereix fins a cinc programes de conducció: E-Mode, GTE-Mode, Battery Hold, Batterie Charge i Hybrid Atuo. L´E-Mode correspon a una conducció totalment elèctrica, sempre que hi hagi prou càrrega a la bateria. El GTE-Mode està pensat per a un ús esportiu i, entre altres coses, augmenta la duresa de la direcció i de la suspensió variable (si la porta muntada), la rapidesa de funcionament de la caixa del canvi, la reposta de l´accelerador i la gestió dels motors perquè aconsegueixin la potència màxima conjunta (204 CV). El mode Battery Hold permet mantenir la càrrega per sobre d´un cert valor per, per exemple, fer-la servir en un altre moment. El programa Battery Charge serveix per carregar la bateria fent servir el motor de gasolina com a generador. Finalment, en el mode Hybrid Acte, el sistema gestiona el funcionament dels dos motors segons el que convingui més en cada cas. El pas d´un programa a l´altre fóra més senzill si hi hagués un botó per a cadascun a la consola, però al costat de la palanca del canvi només n´hi trobem dos: GTE (que activa aquest programa pitjant-lo una vegada i el mode Battery Charge si el pitgem dos cops) i E-Mode, també amb doble funció: activa el programa elèctric i també el que manté la bateria per sobre d'un cert nivell de càrrega. Per activar el mode híbrid (que és el que es connecta per defecte quan engeguem el cotxe) cal fer-ho a través d´un menú específic de la pantalla de la consola.

Un GTI amb detalls blaus

Volkswagen ha volgut que el Golf GTE tingui la imatge d´un GTI, però amb certs detalls que permeten veure que es tracta d´un cotxe híbrid. Una línia de color blau a la graella (que es prolonga cap a l´interior dels fars) i la presència d´aquest mateix color a les pinces del fre i en diversos elements de l´interior (tapisseria -amb els tradicionals quadres del GTI-, costura del volant i del pom del canvi, ribets de les catifes...) identifica perfectament aquesta versió.

Conducció diferent

La combinació del propulsor de gasolina i de l´elèctric fa que es tingui una percepció diferent de la conducció, ja que en segons quins programes el cotxe no té gens de retenció quan aixequem el peu de l´accelerador.

El Golf GTE pot ser un eficientíssim utilitari que es belluga com una mena de catifa voladora (sense cap soroll) amb la propulsió estricament elèctrica, i, també, un dinàmic compacte si recorre a la força de tots dos propulsors, cas en què ens mostrarà una fulgurant capacitat d´acceleració (amb un so molt esmorteït pel bon aïllament acústic de l´habitacle ) i les bones reaccions que sempre han caracteritzat el Golf, és a dir, una petjada molt ferma, una bona direccionalitat i una gran frenada. Els temps canvien, sí, però hi ha coses que, per sort, no.