L´autonomia i el preu són encara dos esculls perquè els automòbils elèctrics deixin definitivament a la cuneta els impulsats per un motor d´explosió. Ho acabarem veient, però fins que això no passi els híbrids com l´Audi que avui portem a les nostres pàgines setmanals de prova són l´alternativa per als qui vulguin gaudir de la tecnologia més moderna de l´automoció híbrida, la que combina el motor de gasolina de tota la vida amb un d´elèctric. Un dels avantatges que aporta l´A3 e-tron és que es pot endollar a la xarxa elèctrica per carregar la bateria. Però hem de parlar, també, d´algun inconvenient, si el comparem amb els seus germans de gamma: un increment substancial del pes (fa 1.615 quilos, 300 més que un A3 Sportbak 1.4 TFSI) i una reducció de la capacitat del maleter (280 litres) perquè a sota hi ha amagada la bateria. L´A3 e-tron combina l´acció d´un motor de gasolina 1.4 TFSi de 150 CV amb un altre elèctric de 102 CV. Pel que fa al preu, l´A3 e-tron se situa en un terreny gairebé paral·lel al de les versions equivalents de la gamma.

Diferències a l´interior

L´adopció de la tecnologia híbrida es fa especialment visible en el quadre de comandaments, ja que en desapareix el comptavoltes i al seu lloc hi ha un rellotge que ens permet controlar quina despesa i gestió fem de l´energia. En aquest gas, l´agulla ens indica si estem recuperant energia, si l´estem fent servir de manera eficient o si, per contra, estem exigint totes les possibilitats al cotxe. Al centre del tablier (vegeu foto) hi ha una pantalla escamotejable que ens indica en quin mode de conducció estem funcionant. També permet controlar els fluxos d´energia i, a més, tot el procés de recàrrega, amb programació inclosa. En mode elèctric, l´A3 e-tron pot circular fins a 130 km/h o recórrer 50 quilòmetres. Quan funciona impulsat únicament pel motor elèctric, sorprèn l´absoluta sensació de silenci, tant per ciutat com per carretera, perquè l´habitacle està molt ben aïllat del soroll provinent del contacte de les rodes amb el paviment.

Si tenim en compte aquesta autonomia, i pel que hem pogut comprovar en aquesta prova, l´Audi A3 es pot moure per ciutat únicament amb energia elèctrica, perquè 50 quilòmetres en recorregut urbà són bastants més dels que sol fer un usuari mitjà en el seu dia a dia.

El motor elèctric proporciona una bona acceleració a l´A3 en la major part de circumstàncies, fins i tot per carretera.

El botó EV, situat entre el tablier i els comandaments del climatitzador, serveix per activar tres programes més a part de l´elèctric: híbrid, conservació de la càrrega i recàrrega. En tots tres entra en funcionament el motor de gasolina. En el primer cas, actua quan el sistema considera que fa falta la seva aportació per impulsar el cotxe; en el segon, actua més estona, ja que intenta que la bateria elèctrica mantingui el nivell de càrrega; i, en el tercer, encara treballa més, perquè ha d´augmentar el nivell de càrrega de la bateria.

El mode híbrid permet encara una opció més: si tenim la palanca del canvi en la posició Drive, el cotxe no té pràcticament retenció perquè roda absolutament desembragat quan deixem d´accelerar (com si fos un Vespino). Però, si posem la palanca cap a la dreta, en mode Sport, el cotxe sí que agafa molta retenció quan aixequem el peu de l´accelerador, i aconsegueix ser més eficient en la càrrega de la bateria.

De tota manera, el millor que podem fer per carregar la bateria és endollar el cotxe (procés que es pot fer amb un endoll domèstic). L´A3 e-tron ve equipat amb un cable específic per fer la càrrega. L´escut de la marca a la graella té una petita frontissa que permet obrir-lo, i és en aquest punt on l´Audi híbrid té la presa de corrent. Tarda vora quatre hores a carregar-se del tot en una presa de 220 V i 12 A.

El mode cent per cent elèctric és ideal per a un ús urbà o metropolità per a trajectes que no superin els 40 quilòmetres. Tinguem en compte que, en aquest cas, el cotxe no gasta gota de gasolina i que una càrrega completa té un cost aproximat d´un euro. Si el trajecte és més llarg entra en funcionament el motor de gasolina, i l´ordinador de bord ens oferirà la mitjana de consum combinant totes dues energies, l´elèctrica i la tèrmica.

No cal dir que, per tot el que acabem d´explicar, la conducció de l´A3 e-tron és diferent. De fet, després d´uns primers quilòmetres ens adonarem que fins i tot nosaltres hem canviat de xip i estem buscant fer una conducció el màxim d´eficient.

Més pes = menys agilitat

Des de punt de vista del comportament dinàmic, l´A3 e-tron és menys àgil que qualsevol altre A3. L´augment del pes fa que les reaccions del cotxe canviïn, i, si es condueix amb una certa agilitat, la carrosseria tendeix a fer un cert balanceig. També es nota que als frens els costa parar el cotxe. Però aquesta versió no pretén en cap cas ser esportiva, sinó eficient, de manera que, com hem dit, convida a una conducció tranquil·la encara que puguem circular de pressa.