El president de Volkswagen, Martin Winterkorn, va dimitir ahir per la responsabilitat en l'escàndol per la manipulació de les emissions de gasos contaminants en vehicles dièsel a EUA, encara que va assegurar no haver fet personalment «res malament».

Winterkorn va presentar la seva dimissió després d'una reunió del consell de supervisió per abordar una de les pitjors crisis en la història de la companyia, que l'ha portat a perdre des del dilluns més d'una tercera part de la seva capitalització borsària. es accions de Volkswagen van pujar ahir un 5,19%.

La companyia també va anunciar que demandarà als responsables d'aquesta manipulació. «Volkswagen necessita un nou començament, també en termes personals. Amb la meva dimissió deixo el camí lliure», va dir Winterkorn.

«Estic impactat pels esdeveniments dels últims dies, sobretot, estic impressionat per que una conducta errònia a aquesta escala sigui possible en el grup Volkswagen», va afegir Winterkorn en un comunicat.

Winterkorn, el contracte del qual finalitzava a la fi de 2016, va posar l'accent que el procés de clarificació i transparència ha de continuar. «Aquesta és l'única forma de guanyar confiança. Estic convençut que el grup Volkswagen i el seu equip superaran aquesta greu crisi», va assenyalar el fins ara president del grup,

El consell de supervisió de Volkswagen, companyia en la qual l'estat federat de Baixa Saxònia té una participació del 20%, es reunirà de nou el divendres i abans no va a decidir qui serà el substitut de Winterkorn. Entre els candidats, sona amb força el del portaveu de la família Porsche, Wolfgang Porsche.

La fiscalia de Braunschweig estudia l'obertura de diligències contra Volkswagen després de rebre diverses denúncies de ciutadans per aquesta pràctica de la companyia. Segons va explicar la fiscalia, aquest organisme analitza la possibilitat de donar passos legals contra els empleats de Volkswagen responsables dels fets.

Volkswagen va ssegurar que col·laborarà en les investigacions de la Fiscalia i crearà una comissió especial per explicar l'ocorregut

Aquesta investigació sobre Volkswagen, que el primer semestre de l'any es va convertir en el primer fabricant automobilístic del món, se sumen a les desenes que ja s'han impulsat als EUA.