El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació d'un distintiu de qualitat que podran obtenir les autoescoles de Catalunya. Concretament, ha donat llum verda al Decret pel qual s'estableix el procediment d'acreditació de les escoles particulars de conductors com a centres de formació de qualitat. Es tracta d'una acreditació voluntària, pionera a l'estat espanyol, que les autoescoles podran obtenir si compleixen uns requisits pel que fa a les instal·lacions, la formació i la sensibilització als alumnes. El termini de vigència del distintiu de qualitat, una iniciativa pionera a l'estat espanyol, serà de cinc anys.

Entre aquestes condicions hi ha una avaluació continuada dels alumnes a través d'un curs específic i un seguiment posterior a l'obtenció del permís; incloure en el programa formatiu la presentació del testimoniatge real de víctimes de sinistres viaris; la utilització de turismes destinats a la formació que no superin els sis anys d'antiguitat o bé que en la renovació de la flota s'aposti pels vehicles de baix consum de CO2 o vehicles híbrids o elèctrics; així com el reciclatge formatiu del personal docent de l'autoescola, entre d'altres.

Les escoles particulars de conductors que siguin acreditades com a centres de formació de qualitat s'identificaran a través d'un distintiu en el qual consta el concepte 'Autoescola de Qualitat'. Aquests centres també obtindran una reducció en les taxes administratives de tramitació amb l'SCT i a més els seus alumnes tindran accés a les activitats teòriques i pràctiques desenvolupades pel Servei Català de Trànsit.

Vigència de cinc anys renovable

El termini de vigència d'aquesta acreditació de qualitat serà de cinc anys renovable per a períodes de la mateixa durada, sempre que els centres continuïn complint els requisits establerts.

La creació d'aquesta acreditació de qualitat per a les autoescoles s'emmarca en el desplegament del Pla Estratègic de Seguretat Viària 2014-2020 i el Pla de Seguretat Viària 2014-2016, el qual en el cinquè objectiu estratègic planteja facilitar l'accés a l'educació viària al llarg de tot el cicle vital.

El Govern ha destacat que les característiques i condicions d'obtenció d'aquesta acreditació de qualitat han estat consensuades pel Grup de Treball de Qualitat dels centres de formació de conductors de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, que va ser impulsat per l'SCT al juny de 2014.