La directora del Servei Català de Trànsit (SCT), Maria Eugènia Doménech, ha advertit avui que les distraccions al volant, especialment per l'ús del telèfon mòbil, s'han disparat i ja causen el 23 % dels accidents amb víctimes, quan fa tan sols dos anys provocaven el 16,4%.

En una entrevista a Efe, Doménech ha insistit a demanar als conductors que no abaixin la guàrdia al volant, perquè bona part del repunt de la mortalitat viària a Catalunya -ha augmentat un 12 % en el primer semestre de l'any- obeeix a l'increment de les distraccions, que han pujat un 6,6 % en dos anys.

En concret, segons les dades de Trànsit, el factor concurrent més important dels accidents amb víctimes són ja les distraccions, que estan darrere de gairebé un de quatre accidents, quan el 2013 suposaven el 16,4% dels sinistres.

Un dels elements que expliquen aquesta involució, segons Doménech, és l'ús cada cop més gran del telèfon mòbil quan s'està conduint, no només per parlar, sinó fins i tot també per enviar i llegir missatges de text.

Per intentar combatre aquest fenomen a l'alça, l'SCT ha impulsat una aplicació per a telèfons mòbils, "Conduint", que deixa l'aparell en una espècie de "manera avió", de manera que contesta a les trucades amb un missatge automàtic informant que l'usuari no pot respondre perquè està conduint.

Segons dades de l'SCT, des que es va posar en marxa aquesta aplicació, el passat 11 d'abril, l'han descarregat un total de 4.560 conductors, que l'han activat en 60.907 trajectes, durant més d'1,1 milions de minuts.

També ha augmentat el percentatge de conductors accidentats que havien pres alcohol o drogues, que han passat en global d'un 3,6 % l'any passat a un 4,7 % en els primers mesos del 2015.

Si es tenen en compte tan sols els casos d'accidents amb morts, en un 24,8 % de les autòpsies als conductors apareix el 2014 consum d'alcohol (davant del 26,7 % de l'any anterior), mentre que el 14,7 % tenien rastres de droga en el seu cos (davant del 7,6 % del 2013).

Per contra, tan sols el 5,5 % dels morts a les carreteres catalanes el 2014 estaven sota els efectes de psicofàrmacs, davant del 13,3 % de l'any anterior.

La directora de Trànsit també ha advertit que en el primer semestre d'aquest any s'ha incrementat la sinistralitat durant els caps de setmana i que també han pujat els accidents de conductors en la franja d'edat entre 25 i 35 anys.

Davant aquesta situació, Doménech ha llançat un missatge d'alerta: "anem malament", ha advertit, davant la qual cosa ha demanat que s'incrementin la prudència i la responsabilitat al volant.