Quedar-se al cotxe amb els cinturons posats i els nens en la seva cadireta o bé allunyar-se del vehicle a una zona segura fins que arribin els serveis d'auxili són algunes de les pautes que avui la Direcció General de Trànsit recorda als conductors per evitar que un sinistre a la carretera provoqui un altre.

"El més important és no quedar-se al perímetre del cotxe ni exposat a altres vehicles. Un mal comportament dels conductors sol estar associat a un segon sinistre", ha assegurat la directora general de Trànsit, María Seguí, que ha presentat avui la primera guia d'actuació per als tècnics de les 1.500 empreses dedicades a l'auxili de cotxes avariats o accidentats.

A partir d'avui aquests operaris de grues i altres vehicles compten amb un protocol per saber com actuar de forma segura mentre socorren a les vies, una operació que en els últims dos anys ha costat la vida a 20 treballadors.

Seguí ha aprofitat la presentació d'aquest "fita" per recordar als conductors que també ells han de seguir unes pautes concretes si pateixen un sinistre o si s'han d'apartar de la carretera per una avaria.

Així, ha deixat clar que el lloc més segur en aquests casos per als ocupants és quedar-se dins del cotxe amb els cinturons posats i només si no es percep risc o hi ha un espai segur lluny del cotxe es recomana sortir del cotxe amb les armilles reflectants posades.

"I al cotxe no es torna per a res, o ens quedem dins o sortin ben senyalitzats", ha emfatitzat Seguí abans de subratllar que els únics que a partir d'aquest moment han d'acostar-se al vehicle són els professionals, que sempre estacionaran al darrere.

Un primer accident, ha dit, pot derivar en un segon i sol ser molt més greu que el primer.

Per això, la guia presentada, dirigida especialment a aquests treballadors, també inclou recomanacions de seguretat per a la resta d'implicats en aquest tipus d'operacions, com els propis usuaris o les forces de seguretat.