Fa uns dies portàvem el Mii Ecofuel a les nostres pàgines setmanals de prova, i en dèiem meravelles. Ens quedava pendent el plat fort de la gamma de combustibles alternatius de Seat, el León TGI. Després d´algunes temptatives amb el GLP (gas liquat de petroli), pel qual la marca va apostar per al sector del taxi amb el model Altea, Seat ha fet un cop de timó i es decanta de manera decidida, i absolutament convincent, pel gas natural comprimit.

Dues dades (les dades sempre són fredes, però ens aproximen a la realitat) ens permetran calibrar d´entrada les bondats del León TGI: 95 grams de CO2 per quilòmetre i una autonomia mitjana de 1.300 quilòmetres.

El León TGI té dos dipòsits de combustible: un d´específic per al gas natural, situat sota el maleter i de 15 quilos de capacitat, i un de gasolina de 50 litres. El de gas està fet amb acer d´alta resistència, i ha superat proves de xoc i estanquitat. Es menja espai del maleter, que queda reduït a una capacitat de 275 litres.

Amb els 15 quilos de gas comprimit, el cotxe és capaç de recórrer més de 400 quilòmetres, i si hi afegim el de gasolina arribem a una autonomia total de prop de 1.300 quilòmetres. És evident, doncs, que de cara a l´usuari el gas natural comprimit té avantatges clars: si el comparem amb els combustibles que es fan servir actualment en l´automoció, veurem que l´energia aprofitable que genera 1 quilogram de gas natural és equivalent a la que s´obté de dos litres de GLP, d´1,5 litres de gasolina o d´1,3 litres de gasoil, i que amb el gas es redueixen un 25 per cent les emissions de CO2 i un 87 per cent les d´òxids de nitrogen, si les comparem amb les d´un motor dièsel de potència equivalent. Hi hem d´afegir, encara un altre a punt a favor del TGI, un punt clau, el decisiu, la reducció del cost per quilòmetre, que és del 30% respecte a un turbodièsel de potència equivalent i d´entre un 50 i un 60% si el comparem amb un de gasolina.

Com sempre, però, no tot són avantatges, i en aquest cas el principal inconvenient per a aquest cotxe és que encara no hi ha gaires punts de subministrament de gas natural al país. De moment, només se´n poden trobar a les principals ciutats.

Un motor d´última generació

El propulsor que es munta en el León TGI és un 1.4 de gasolina de 110 CV, amb el bloc d´alumini i dotat d´injecció directa i sobrealimentació amb turcompressor. Lògicament, aquesta mecànica s´ha adaptat perquè pugui funcionar tant amb gas com amb gasolina. Les modificacions que s´hi han introduït afecten alguns òrgans que han de resistir una menor lubricació i una fricció més elevada, com ara les vàlvules, els seients de vàlvules i els segments dels pistons, i també alguns conductes que han de suportar pressions elevades per transportar el gas. No hi ha la possibilitat de triar amb quin combustible volem circular. Quan hi ha gas en el dipòsit, el cotxe tria gas, i passa automàticament a la gasolina quan s´acaba el gas.

La mateixa resposta

A l´interior, el que de seguida crida l´atenció del conductor és la presència de dos indicadors de combustible (vegeu la foto), un per al gas i un altre per a la gasolina. Amb el motor en marxa, no notarem cap diferència respecte a un León de gasolina impulsat pel motor 1.2 TSI de 110 CV. El propulsor sona exactament igual i mostra la mateixa suavitat de funcionament i la gran elasticitat que li proporciona el turbocompressor a l´hora d´accelerar.

Les dades diuen que l´1.4 TGI té una mica menys de poder d´acceleració que l´1.2 TSI per passar de 0 a 100 km/h: 10,9 segons el nostre protagonista i un segon menys el seu germà només de gasolina.

El canvi de marxes és manual de sis velocitats, i funciona a la perfecció tant per recorregut de palanca com pel que fa a precisió i suavitat.

El Seat León 1.4 TGI s´ofereix únicament amb la carrosseria de 5 portes o amb la familiar ST, i hi ha dos acabats disponibles, Reference i Style, als quals es poden afegir un bona llista d´opcionals i paquets.

En matèria de comportament, no podem afegir res de nou al que sempre hem destacat del León: que és un cotxe amb un aplom impecable, amb una elevada estabilitat i amb un tacte de conducció que el converteixen en tota una referència en el seu segment.

El que podem dir del León TGI és que, si el comparem amb els vehicles elèctrics, ofereix molta més facilitat d´ús i autonomia de moviments, a part d´unes prestacions molt més elevades, i, en conseqüència, que és una alternativa molt vàlida per als qui vulguin fer una aposta respectuosa amb el medi i amb la butxaca.