Segons un estudi del RACE i la Fundació Alain Afflelou, realitzat amb 2.400 usuaris, el 60% admetia desconèixer com afecta la radiació solar a la seva vista. Un 38% considera una situació de risc conduir amb el sol de cara -és la quarta causa dels accidents mortals, segons l'informe-, i un 30% admet que els hi provoca. Mlagrat aquestes dades, també hi ha el 33% que no es protegeix habitualment, i el 12% que no ho fa mai. Els riscos de les radiacions ultraviolades per a la salut ocular abasten les cataractes i la degeneració macular

Quines mesures de prevenció pot prendre? En primer lloc, per conduir porti ulleres de sol. Demani-les amb filtre solar de la categoria 4 com a mínim, i amb vidres grisos, ja que són els més fidels als colors naturals. El millor és adquirir-les en una òptica, amb el consell de l'optometrista. Comprovi que indiquen la informació sobre el seu fabricant, que tenen la marca d'homologació CE i el grau màxim de protecció contra els raigs ultraviolats-ha de posar `100% UV'-. Les ulleres de sol sempre són recomanables, encara que faci servir lents de contacte que ja tinguin filtre solar. I, si necessita ulleres graduades, les seves ulleres de sol també hauran estar-ho. És important revisar la vista un cop l'any, encara que no toqui renovar el carnet de conduir.

I, davant d'una situació d'enlluernament, redueixi la teva velocitat fins que sigui l'adequada per a la visibilitat de què disposes. Mai freni bruscament.