La tercera generació del León havia fet córrer rius de tinta des de molt abans del seu llançament. La premsa especialitzada apuntava que seria la confirmació definitiva que el compacte de SEAT podria mirar de tu a tu els compactes més prestigiosos del mercat per disseny, comportament i prestacions, i així ho han corroborat les comparatives publicades. Hem d´afegir-hi que, per primera vegada, el León tindrà una variant de tres portes (que arribarà els pròxims mesos i que serà el paradigma de la filosofia que SEAT anomena enjoyneering, aquesta barreja de disseny i tecnologia orientats a proporcionar sensacions a l´hora de conduir), i també una de familiar. El nou León fa 4,26 metres de llargada, uns cinc centímetres menys que l´anterior.

De moment, SEAT ens ha cedit una unitat del model de cinc portes, amb l´acabat bàsic Reference i impulsat per un sorprenent TDI de 105 CV. La bona presència del nou León és simplement indiscutible, traspua qualitat, desprèn un aire esportiu i de cotxe ben fet que es confirma en accedir a bord.

Mantenint l´aire familiar de Seat i alguns trets del model anterior, com el parabrisa inclinadíssim i el patró de tres finestres laterals, no hi té res a veure, i sembla més germànic per bé que continua tenint aquell aire tan característic del disseny SEAT, visible, per exemple, en uns preciosos retrovisors o en la forma de la graella, que ara comparteixen el León, el Mii, l´Ibiza i el nou Toledo. I, atenció, com a promoció de llançament del nou León, SEAT hi ofereix gratuïtament un paquet d´avantatges consistent en dos anys de garantia addicionals, quatre de manteniment, un any d´assegurança a tot risc i un any d´assegurança per desocupació.

Absència total de vibracions i sorolls

Una pila d´enginyers i dissenyadors s´han trencat el cap per inventar-se el nou lloc de conducció del León. D´entrada s´ha de destacar, i això que estem parlant del nivell d´acabat Reference, d´una presentació més que correcta, amb materials sòlids però alhora agradables (tot el tablier, per exemple, és fet de plàstic tou, del bo). La distribució dels comandaments està molt ben pensada (especialment sobresurt la pantalla de la consola, que queda perfectament a mà). El volant, com és habitual a SEAT, presenta un disseny modern, fresc, agradable, que fa la conducció més intensa.

Un detall que posa de manifest l´elevada qualitat de fabricació del León és l´absència total de vibracions i sorolls en circular a poc a poc per paviments irregulars. L´atmosfera interior és de netedat i ordre, perquè no hi ha cap mena d´adornament addicional. Un aspecte que contribueix a reforçar la percepció de més amplitud de l´habitacle és que el nou León té més superfície de vidre i, per tant, té un interior més lluminós.

També s´ha de destacar el generós espai per a les cames de què disposen els eventuals ocupants de les places del darrere laterals (ben marcades en el mateix seient, de manera que un tercer viatger ja no hi anirà tan còmode).

Un motor per anar a tot arreu

Hem fet quilòmetres amb el León TDI 1.6 de 105 CV, i hem de dir d´entrada que ens ha semblat un motor de rendiment extraordinari per l´excepcional progressivitat i elasticitat amb què empeny i per les excel·lents mitjanes de consum que hem pogut llegir a l´ordinador de bord. Sembla que hi hagi bastants més cavalls que no pas els 105 que declara el fabricant. El canvi de marxes és manual de cinc marxes (de tacte i funcionament exquisit), i la veritat és que la constant entrega de potència del propulsor no ens farà pensar en la necessitat de tenir-ne una de sis. Ens atreviríem a dir que, pers silenciositat i suavitat de funcionament, aquesta mecànica sembla més refinada que no pas el TDI de 150 CV. Tots els propulsors de la nova gamma León, excepte el TDI de 90 CV, incorporen el sistema d´estalvi de combustible Stop&Start.

Igual d´estable, però més còmode

Pel que fa a comportament, el que hem vist en el nou León (caldrà veure quines reaccions tenen les versions més potents i esportives) és que la suspensió és una mica més tova que la del seu predecessor. Dit d´una altra manera, el cotxe és més confortable, però igual d´estable, perquè no balanceja gens en el pas pels revolts i mostra un aplom digne de berlina en recorreguts per autovia o autopista a velocitat de creuer elevada.