Parlar d´un cotxe del qual s´han fabricat més de vint-i-nou milions d´unitats és parlar d´un mite de l´automoció. I el Golf ho és per mèrits propis. La sisena generació del compacte alemany ha tingut una vida comercial realment curta, ja que no ha arribat ni a quatre anys, i, encara que el Golf VII pugui semblar una actualització del model precedent, realment és un cotxe nou del tot. L´amplada ha augmentat 13 mil·límetres; la longitud, 56 mil·límetres, i la distància entre eixos, 59. A més, és 28 mil·límetres més baix. Les noves carrosseries fan que el cotxe pesi aproximadament cent quilos menys que les versions corresponents de la generació anterior. I encara s´hi ha d´afegir una nova generació de propulsors encara més eficients.

Més habitabilitat

En accedir a bord, es percep de seguida una sensació de més habitabilitat, especialment a la part del darrere. L´habitacle del Golf està molt ben aprofitat i hi ha lloc de sobres per a quatre adults. Un dels canvis més importants el trobem en el quadre de comandaments, completament nou, i que transmet una imatge i un tacte de gran qualitat. Des de la porta esquerra fins a l´extrem dret de la consola, el quadre de comandaments està orientat cap al conductor, gairebé en forma de semicercle de radi grandíssim.

També canvia el volant (amb la part inferior plana). La consola pot portar (en funció de l´equipament i de les opcions demanades) tres pantalles tàctils de diferents mides. La del Golf d´aquesta prova permetia, per exemple, un maneig molt àgil de la ràdio tant a l´hora de buscar emissores com de gravar-les en la memòria.

Ara, el fre de mà s´acciona amb un botó que hi ha entre els seients. La utilització d´aquest sistema ha alliberat un bon espai entre els dos seients del davant, molt útil per deixar-hi les claus, la cartera, el telèfon mòbil o unes ulleres.

Tots els petits compartiments portaobjectes estan molt ben acabats, amb una catifeta de goma al fons per evitar que els objectes llisquin o facin soroll amb les vibracions. També hi ha una mena de tapisseria de roba a l´interior de les bosses de les portes i a la guantera.

Un propulsor per ara

Hem tingut l´oportunitat de conduir l´esglaó inicial de la gamma turbodièsel del Golf, impulsada per un tetracilíndric 1.6 TDI de 105 CV acoblat a un canvi manual de cinc marxes. La veritat és que ens ha encantat la suavitat de funcionament d´aquest propulsor, la progressivitat amb què entrega la potència i, sobretot, comprovar amb l´ordinador de bord que la mitjana de consum es pot situar fàcilment entre 5 i 6 litres de gasoil cada 100 quilòmetres. Realment, no sembla que faci falta més potència per moure´s amb agilitat, fins i tot per autopista i a bones velocitats de creuer.

Una de les aportacions significatives de la nova generació del Golf pel que fa a motors és que tots incorporen de sèrie el dispositiu Stop&Start.

Estable com sempre i còmode

Un dels apartats que han contribuït a fer gran el nom del Golf és el comportament dinàmic del cotxe. Aquesta setena generació continua destacant per un excel·lent aplom en qualsevol circumstància i per un tacte de direcció realment exquisit, ja que el conductor percep en tot moment què està passant a la carretera.

La suspensió aïlla bé els ocupants de l´estat del paviment, i sembla adequada per a la major part dels usos, fins i tot si volem conduir de manera ràpida en zones de revolts, on resol equilibradament el compromís entre confort i estabilitat.

Un apartat en què s´ha fet un pas endavant notable són els frens, especialment en la primera part de recorregut del pedal, en què la potència i la dosificabilitat de la frenada han augmentat de manera clarament perceptible. Això és un punt a favor.

El nou Volkswagen Golf incorpora, com a dispositiu d´ajuda al conductor, un sistema anomenat Frenada anticol·lisions múltiples, que frena de manera automàtica després d´una hipotètica primera col·lisió per fer que el cotxe s´aturi tan aviat com sigui possible encara que el conductor no actuï sobre el pedal del fre.