Un dels esdeveniments motoritzats més vistosos de l'any, el Ral·li de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges, ha arribat enguany a la seva 55a edició. Des del 1959 se celebra ininterrompudament, tot i que la crisi s'ha fet notar en els darrers anys. El nombre de participants van disminuint -enguany són 52-, i els organitzadors fan mans i mànigues per trobar espònsors. Tanmateix, la il·lusió i l'esforç no posarà en perill aquesta prova, segons ha assegurat a l'ACN el president de Foment del Turisme de Sitges, Toni Marin de Bes. Entre les peces inèdites que s'han vist, enguany participa un 'Temperino', un petit cotxe amb els comandaments bàsics per circular i que ha vingut expressament des d'Itàlia.

Centenars de persones s'han aplegat a la plaça de Sant Jaume i al carrer Ferran per assistir a la sortida de la prova, on no guanya qui arriba primer. La conservació del vehicle, el fet que pugui completar el trajecte de 40 quilòmetres entre la capital catalana i el municipi garrafenc i que els ocupants del cotxe estiguin vestits a la moda de l'època en què pertany el cotxe són els trets que més es tenen en compte. Fins i tot, s'atorga un premi a "l'elegància" als participants que vagin millor guarnits.

Tota aquesta vistositat i l'orgull dels propietaris per d'exhibir les seves joies motoritzades dóna, segons Marín de Bes "un punt d'alegria" a la gent, en una situació actual marca per la crisi i el desànim generalitzat. Per això, des de l'organització s'ha fet un gran esforç per mantenir la prova. "Puc dir que enguany ningú guanya un duro", ha reconegut el president de Foment del Turisme. "Però fer tot això possible és el que compensa, en aquest cas, Santa Quitèria, ha estat del nostre costat", ha subratllat.

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el seu homòleg al consistori sitgetà, Miquel Forns, de donar el tret de sortida de la prova a la plaça de Sant Jaume. Abans s'ha fet la concentració de vehicles, on s'han vist Rolls Royce, Bentleys, Hispano Suiza o fins i tot un Avions Voisin, en concret un model d'aquesta marca francesa de principis del segle XX de la qual només hi ha en circulació deu exemplars. Més contemporani és, d'altra banda, un descapotable Lincoln Continetal, molt semblant amb el que viatjava John Fitzgerald Kennedy el dia que va morir per l'atac d'un franctirador, a Dallas l'any 1963.

Els batlles de les ciutats amfitriones de la sortida i arribada del ral·li han pogut fer també el recorregut dalt d'un vehicle d'època. Es tracta d'un Renault model 11 HO, fabricat l'any 1908 a França i matriculat el 1914 a Espanya. Té el sobrenom de 'Genoveva' i des del 1968 forma part del patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, que es va fer càrrec de la seva restauració i conservació. És la 35a vegada que la 'Genoveva' participa a la cursa.

Una prova automobilística emblemàtica

Declarada Festa d'Interès Turístic Nacional, el Ral·li de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges va néixer el 1959 gràcies a una iniciativa de Foment del Turisme de Sitges, entitat que va veure la necessitat que la ciutat del Garraf pogués gaudir d'actes socials durant els mesos d'hivern. També era una oportunitat per al bon nombre de aficionats als cotxes d'època per exhibir els vehicles que havien restaurat amb cura i dedicació.

La primera edició del ral·li va tenir lloc el dia 8 de febrer d'aquell i van participar-hi 23 cotxes. La iniciativa va tenir un ampli ressò, no només entre els amants d'aquests automòbils, sinó entre el públic en general i les institucions catalanes. Això ha permès la celebració ininterrompuda del ral·li des del 1959.