Amb una longitud de 3,54 metres, una alçada d´1,48 metres i una amplada d´1,64 metres (sense retrovisors), l´Up! es converteix en un dels automòbils de quatre places més petits del món. L´Up! és un petit utilitari. Tot i això, avui en dia s´espera que fins i tot els automòbils compactes ofereixin grans prestacions tècniques. Les altes expectatives dels usuaris en els àmbits de consum, emissions, seguretat, confort i entreteniment han portat els fabricants a desenvolupar i construir petits utilitaris més complexos que mai. L´Up! arrenca com a versió de dues portes amb un disseny tècnic completament nou que es reflecteix sobretot en els motors, la caixa de canvis, el xassís, la suspensió i els mòduls multimèdia. L´estructura de la carrosseria de l´Up!, especialment rígida, ofereix nivells de confort acústic i vibracions propis d´un segment superior.

Amb el nou Up! debuta també una nova generació de motors de gasolina de tres cilindres (EA211). Tot i compartir la mateixa distància entre cilindres de 82 mm amb la reeixida gamma de motors Volkswagen de la sèrie EA111, el disseny constructiu del gran motor de quatre vàlvules de 999 cm3 de l´Up! és completament diferent.

Els motors de gasolina ofereixen potències de 44 kW/60 CV i 55 kW/75 CV, compleixen la norma d´emissions europea Euro 5 i propulsen les rodes davanteres. El consum mitjà del motor de 60 CV com a versió BlueMotion Technology amb sistema Start/Stop, recuperació de l´energia de frenada i pneumàtics de baixa fricció, entre altres detalls, és de 4,2 l/100 km, mentre que el consum del motor de 75 CV és de 4,3 l/100 km. Les taxes d´emissions dels dos motors d´1,0 litres són inferiors al límits d´emissions de CO2 de 100 g/km. Els motors de gasolina poden ser equipats opcionalment amb el canvi automàtic de cinc velocitats, en lloc del canvi manual que s´ofereix de sèrie. Sobre la mateixa base tècnica dels motors de gasolina s´oferirà un motor de gas de 50 kW/68 CV amb unes taxes de consum i d´emissions de CO2 de 2,9 kg/100 km (gas) i 79 g/km, respectivament. Xifres exemplars en el segment.

L´Up! EcoFuel de gas natural arribarà al mercat com a versió BlueMotion Technology de sèrie. Amb motiu del Saló de l´Automòbil de Frankfurt celebrat el setembre, Volkswagen hi va presentar dos prototips Up!: una versió de gas natural extremadament neta molt propera a la producció en sèrie anomenada Eco Up! i una versió equipada amb motor elèctric anomenada Up! Blue-e-Motion que és previst comercialitzar-la el 2013. Les versions amb BlueMotion Technology de l´Up! són equipades, entre altres detalls, amb el sistema Start/Stop i el sistema de recuperació de l´energia de la frenada.

Les versions BlueMotion Technology ofereixen, a més, un mòdul de dades addicional per a la bateria (per enregistrar l´estat de la càrrega actual), un arrencador més potent, un convertidor CC/CC (que abasteix el sistema elèctric de l´automòbil) i una bateria de cicle especialment fixa.

Funcionament del sistema Start/Stop: el conductor frena en un semàfor en vermell, introdueix el punt mort i aixeca el peu de l´embragatge (amb canvi automàtic només cal trepitjar el pedal del fre). El motor s´apaga immediatament. A la pantalla multifunció apareix el missatge «Start (A) Stop». El semàfor es posa en verd, el conductor trepitja a fons l´embragatge (amb canvi automàtic només cal aixecar el peu del fre), el motor torna a arrencar, el missatge «Start (A) Stop» desapareix de la pantalla, s´engrana la primera velocitat i continua el viatge.

Gràcies al sistema Start/Stop és possible reduir el consum de combustible a la ciutat el 6%.

Una de les novetats a bord del Volkswagen és el sistema maps&more, un sistema d´infoentreteniment multifuncional que integra un sistema de navegació, un dispositiu de mans lliures, indicadors de diverses informacions sobre el vehicle i un reproductor Mediaplayer. L´ampli maleter de 251 litres que ofereix el nou Up! estableix estàndards al segment. Abatent completament la banqueta del darrere, el volum de càrrega augmenta fins a 951 litres i deixa a disposició una superfície gairebé completament llisa.

L´equipament de seguretat inclou airbags laterals de cap-tòrax, sistema avisa-cinturons per al conductor i l´acompanyant, tensors del cinturó de seguretat al davant, ABS, ASR, ESP, ancoratges ISOFIX i dispositiu TOP-Tether per fixar les cadiretes dels nens a la banqueta del darrere, així com un funció de desactivació de l´airbag de l´acompanyant opcional que possibilita la col·locació de cadiretes per a nens al seient de l´acompanyant.

Per a gustos, colors diferents. Per aquesta raó és improbable que un Up! s´assembli a un altre. El nou Volkswagen ofereix una gran varietat de colors i llantes: gran varietat de pintures per a la carrosseria, 5 tipus de llantes (14 a 16 polzades), dos equipaments interiors, sis colors diferents per al Dash Pad (incloent un disseny de color beix) i diversos tipus de tapisseria ofereixen prou opcions per a tots els gustos.

S´espera la seva comercialització al nostre país a partir del gener del 2012, encara que se´n podran fer comandes a partir de l´1 d´octubre. El preu de partida és de 9.720 euros.