Que tot canviï perquè tot continuï igual. O, dit d´una altra manera, que no deixi mai d´evolucionar sense renunciar a l´essència de BMW. Pocs models de la marca bavaresa expressen d´una manera tan clara aquesta preocupació com el Coupé de la Sèrie 3. Un automòbil que, generació rere generació, s´erigeix en el paradigma del dinamisme de conducció i aquella combinació tan característica de BMW entre esportivitat i elegància.

I, com a ingredient afegit, un motor turbodièsel tetracilíndric que, gràcies als espectaculars progressos que han fet les mecàniques de gasoil, ofereix unes prestacions de primer nivell combinades amb un consum de combustible realment molt moderat. 237 km/h de velocitat màxima i un consum mitjà de 4,7 l/100 km són xifres més que respectables.

Qualitat i disseny intemporals

L´habitacle del Sèrie 3 no ens oferirà cap sorpresa. Materials d´elevada qualitat i disseny modern però sense gaires floritures, tot pensat perquè duri anys sense caducar, creen una atmosfera molt acollidora. Realment, hi ha altres rivals que ofereixen un disseny més atractiu, però la gràcia de l´habitacle del BMW és que està dissenyat per envellir d´una manera molt digna, per resistir el pas del temps sense caure en la decadència. Les places del davant són àmplies i confortables, mentre que al darrere no resulten pas tan generoses, per bé que s´hi cap.

L´aïllament acústic és un dels aspectes destacables del 320d Coupé. El pas dels quilòmetres al volant d´aquest cotxe pràcticament no genera cansament. Encara més, per poc que la ruta sigui una mica distreta i inclogui algun revolt, tindrem ganes de continuar, perquè el BMW resulta realment un automòbil de conducció molt plaent i intensa, principalment per l´excel·lent comportament dinàmic de què fa gala, però també perquè el turbodièsel que hi ha sota el capó respon amb molta vigorositat.

Prestacions elevades amb baix consum

El tetracilíndric turbodièsel 2.0 que impulsa el 320d Coupé rendeix 184 CV i un parell motor màxim de 380 Nm a tan sols 1.900 rpm. Sempre el tindrem a la nostra disposició, i amb això volem dir que és un propulsor que empeny amb molta força a la més mínima insinuació del peu dret. La unitat de la nostra prova disposava, a més a més, de canvi automàtic amb modalitat manual seqüencial amb lleves darrere el volant. Una caixa que proporciona un gran confort de maneig i que al mateix temps ofereix una precisió i una rapidesa excel·lents a l´hora de canviar de marxa.

Pel que fa al comportament dinàmic, com ja hem avançat, el 320d Coupé deixa empremta. El treball dels enginyers de la firma es nota en l´impressionant aplom que mostra el cotxe a la carretera i, sobretot, en les sensacions que transmet a qui el condueix. Des del volant sempre es percep què està passant entre les rodes i la carretera. Realment, el feeling de conducció que es té a bord del BMW 320d és difícil d´igualar.