Les tortugues són uns animals que hivernen durant els mesos de fred. Ara bé, no tothom que viu amb una d'aquestes espècies a casa sap com s'ha de fer per cuidar-les durant aquest temps. Per això, és necessari seguir unes pautes per tal d'evitar que li passi res dolent a la mascota.

En primer lloc, el propietari ha de tenir en compte el fet que no totes les tortugues hivernen. Per aquest motiu, no cal amoïnar-se si s'adona que la que es té a casa no està en fase de “brumació”, que és com es denomina aquest període en els animals que tenen la sang freda.

En cas que la tortuga ja es trobi hivernant en un refugi confeccionat per a aquesta fi, s'ha de procurar inspeccionar-la cada una o cada dues setmanes, per tal d'evitar problemes. Aquesta és la manera més fiable de detectar signes de possibles infeccions, malalties o bé mala hivernació. També és important que no se li trobin restes d'orina, femta, ni cap signe de depredadors.

Haurien d'estar a 4,5 graus

Un altre punt rellevant a tenir en compte pel procés d'hibernació de les tortugues és la temperatura a la qual estan exposades. La ideal és 4,5 graus centígrads, però també es pot mantenir a una temperatura que vagi entre l'1,5 i els 7 graus centígrads. Una temperatura massa baixa podria causar la mort de la tortuga.

Tanmateix, també s'ha de parar atenció en controlar el pes de la tortuga. Un animal saludable hauria de perdre entre el 0 i l'1% del seu pes corporal cada mes que duri l'hibernació. Per aquest motiu, va bé saber que cal controlar el pes de l'animal cada 30 dies per comprovar si perd grams més ràpid del normal.