EÏvissa tindrà aquest estiu un nou centre d'acolliment de mascotes, Can Gossos. L'ha finançat la multimilionària Gisela Oeri, hereva de la farmacèutica Hoffmann-La Roche que resideix a la illa des de fa una dècada. La Fundació Gossos, a través de la qual actua, ja ha enviat mig miler de gossos a Suïssa per a la seva adopció. Els envien en el 'jet' privat de la milionària, coneguda com a Gigi.

Amb 1.500 gossos abandonats a l'any, «la meitat dels quals mai tornen a veure als seus amos, Eïvissa té un gran problema», avisa Jesús Plata Mateos, responsable de la Fundació Gossos i director d'un nou centre d'acolliment per a aquests animals que previsiblement entrarà en servei el proper estiu. Can Gossos, com es dirà aquesta gossera, serà modèlica, «una instal·lació de la qual no existeixen precedents a Europa», assegura Plata.

Per a aquest projecte no han reparat en les despeses. Dividit en sis mòduls, tindrà capacitat per 120 gossos. Cada mòdul disposa d'una terrassa pròpia i d'una àmplia zona d'esplai. Can Gossos, enclavat en les rodalies de la discoteca Privilege, «pràcticament està acabat, està al 97%». Li falten, això sí, els corresponents permisos administratius, ja en tràmit, segons indica Plata. Comptarà amb un veterinari propi i amb una vintena de cuidadors, així com amb un ensinistrador per «socialitzar a les mascotes».

La filàntropa més rica de Suïssa

És a dir, es tracta d'un projecte milionari. D'on surten els diners? La Fundació Gossos s'alimenta de fons privats, els que aporta la multimilionària germano-suïssa Gisela Gigi Oeri. Hereva de la firma farmacèutica Hoffmann-La Roche, Oeri és una filàntropa que resideix a la illa des de fa una dècada. Expresidenta de l'equip de futbol FC Basel, està casada amb Andreas Oeri. Segons la revista Bilanz, és la parella més rica de Suïssa.

«Alarmada» per la quantitat de mascotes abandonades a Eivissa, Gigi Oeri va decidir que calia trobar una solució. La va buscar a través de la Fundació Gossos, que des de 2012 ha aconseguit enviar a Suïssa mig miler de gossos per a la seva adopció. Prèviament, a Eivissa són revisats per un veterinari, desparasitats, esterilitzats i socialitzats per un expert. A més, se'ls identifica amb un xip.

Després són enviats al país alpí en un jet privat, el d'Oeri, mètode que, malgrat el seu elevat cost, se seguirà emprant amb els animals que siguin acollits a Can Gossos a partir de l'estiu.

Oeri, de 61 anys d'edat, apadrina un altre centre de les mateixes característiques a Goldingen, al sud de Zurich. En amb prou feines dues setmanes, allí aconsegueixen trobar a algun ciutadà suís que adopti als gossos enviats des d'Eïvissa, afirma Plata.