Definim moltes vegades als gossos com 'els millors amics de l'home' i per a molts no hi ha dubte que així és. Tanmateix, i per poc freqüent que pugui ser, aquests animals poden arribar a atacar-nos i suposarà un risc per a la nostra pròpia vida.

És fàcil tractar amb un amigable gosset, però no tant bregar amb un enfadat cànid que l'ha agafat contra nosaltres. Els següents consells t'ajudaran a sortir de més d'un compromís en cas de creuar-te amb un gos enfadat.

Mantingues la tranquil·litat. Allò que "els gossos oloren la por" és més real del que pugui semblar. Intentar fugir o entrar en pànic podria posar nerviós a l'animal, despertar el seu instint de caçador i fer-lo abalançar sobre nosaltres o que ens persegueixi.

Res de moviments bruscos. Si un gos es mostra agressiu contra nosaltres hem de quedar-nos drets i quiets. És important enganxar les extremitats superiors al cos i evitar el contacte visual directe, ja que l'animal podría interpretar-ho com un acte d'amenaça o repte.

Distreu al gos. Si no veus escapatòria possible, busca algun objecte o menjar que puguin atreure la seva atenció. Fes que l'observi i llança'l per darrere del seu cap. Això podria donar-te un valuós temps per fugir i fins i tot podria fa que el gos s'oblidi de tu.

Enfrontat a ell. Aquesta hauria de ser la teva última opció, encara que de vegades no queda més remei si l'animal no afluixa en la seva agressivitat. Si intentar apaivagar-lo o distreure'l no ha funcionat, hem d'ordenar-li a l'animal que marxi, utilitzant un to de veu ferm, dur i segur (evitant sempre el contacte visual).

Defensa't. Si tot això falla i el gos es llança a atacar-nos, hem de ser molt previnguts, ja que els atacs de cans de mida mitjana podrien causar-nos greus ferides a fins i tot la mort, en el pitjor dels casos. Per evitar-ho has de conèixer els punts clau del teu rival. Com a últim recurs i només en cas de que ell t'ataqui de forma agresiva, si has de colpejar a un gos és convenient que ho facis amb les teves extremitats inferiors i que apuntis a la gola, al nas o a la part posterior del seu cap.

Fes servir el teu pes i la teva mida per sotmetre al perillós enemic. Empeny-lo contra el terra i intenta immobilitzar-lo. Ves molt alerta amb les urpes i el musell i estigues sempre a una distància de seguretat en la qual no pugui agafar-te mentre el subjectes.

Protegeix la teva cara, coll i pit. Aquestes són les parts més vulnerables de cara a un atac caní i podem patir ferides molt greus en elles si caiem a terra mentre som atacats per un gos. Recorda que una mossegada a la zona jugular podria ser fatal.