Espanya va registrar més de 137.000 casos d'abandonament animal el 2015 i per primera vegada, el comportament i les ventrades indesitjades substitueixen el factor econòmic, segons l'estudi sobre l'abandonament i l'adopció 2016 de la Fundació Affinity, difós avui.

Les societats protectores a Espanya van atendre l'any passat un total de 104.501 gossos i 33.330 gats, "un problema estructural que demana una major intervenció i cooperació de tots els agents implicats en prevenció", apunta la directora de l'entitat, Isabel Buil.

Aquesta xifra resulta "preocupant", segons la seva opinió, pel que insta a fomentar l'adopció responsable així com una "reflexió prèvia a l'acollida d'un animal a les llars" per establir un compromís a llarg termini contribuint a la reducció dels casos d'abandonament.

L'informe indica que el 44% dels animals de companyia recollits per les protectores van ser adoptats, un 19% es van retornar al seu propietari mitjançant la identificació del microxip, un 14% continua a la protectora i que el 10% d'aquests animals van ser sacrificats .

Les motivacions darrere de l'abandonament

El principal motiu d'abandonament segons les raons declarades pels propietaris que lliuren a la seva mascota a un refugi és el comportament animal (15%), seguit de les ventrades no desitjades (14%), els factors econòmics (12%), la fi de la temporada de caça (10%) i el canvi de domicili (9%).

Tot i la creença de l'augment a l'estiu de l'abandonament de gossos, l'estudi revela que la seva recollida es manté estable al llarg de l'any mentre que en el cas dels gats "hi ha un pic de recollides especialment en el segon trimestre" en coincidir amb el cicle natural de reproducció.

Un altre factor diferenciador respecte a l'abandonament és la raça i l'edat dels animals: el 80% dels gossos i el 89% dels gats són mestissos, i la majoria dels gossos arriben al refugi amb edat adulta mentre que com a conseqüència de les cadellades no desitjades, arriben cadells a les protectores.

Als més grans els costa més trobar família

Tot i que el temps estimat de permanència dels cadells és de tres mesos, els animals amb més edat poden passar de mitjana una estada de fins a set mesos a causa del "atractiu que posseeix un animal jove per a molts futurs propietaris".

Dels animals que ingressen en un centre de recollida, més del 66% són trobats al carrer mentre que el 34% restant són portats directament a les entitats de recollida i d'aquests, només el 30% són lliurats pel seu amo.

Les dades de 2015 revelen a més que el 31% dels gossos recollits estaven "correctament identificats" portant un microxip davant del 3% dels gats, diferència que reflecteix la menor proporció de gats identificats pels seus propietaris així com l'arribada als refugis de gats nascuts i criats al carrer.